Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu omologul lituanian Linas Linkevičius

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.03.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 26 martie 2018, o întrevedere cu omologul din Republica Lituania, Linas Linkevičius, în cadrul vizitei oficiale a șefului diplomației lituaniene la Bucureşti.

În cadrul discuțiilor a fost evocată importanța momentelor de la 1918 atât pentru România, cât și Republica Lituania, acest stat aniversând 100 de ani de la restaurarea independenței. Cei doi oficiali au abordat stadiul relațiilor bilaterale, cu accent pe cooperarea sectorială și economică și au schimbat opinii pe teme de actualitate ale agendelor UE și de securitate.

Discuțiile au relevat faptul că România și Republica Lituania au o relație apropiată, cu un potențial special de dezvoltare. Ministrul român al afacerilor externe a afirmat că „paralelismul istoric conferă relației noastre un caracter deosebit de continuitate, solidaritate, prietenie și percepții apropiate privind realitățile regionale”.

Cei doi oficiali au discutat despre modalitățile de consolidare a schimburilor comerciale bilaterale care, deși au o evoluție pozitivă, sunt încă sub potențial, precum și despre oportunitățile de dezvoltare a cooperării sectoriale.

Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că România sprijină extinderea UE și că este interesată de menținerea acestui subiect pe agenda europeană. A menționat necesitatea sprijinirii procesului de extindere a UE cu statele din Balcanii de Vest, precum și acordării unei atenții deosebite statelor din Partenerialul Estic. A menționat, în context, importanța pe care România o acordă apropierii Republicii Moldova de UE.

Au fost trecute în revistă și alte teme prioritare ale agendei UE, precum viitorul Europei, Brexit, Cadrul Financiar Multianual, convorbirile evidențiind similarități de poziție și determinarea de a aprofunda proiectul european.

Discuțiile au relevat și interesul special pe care atât România, cât și Republica Lituania îl acordă securității regionale. În context, ambii demnitari au subliniat că cele două țări trebuie să își continue eforturile pentru a-și convinge partenerii de importanța consolidării securității flancului estic al NATO. De asemenea, au subliniat importanța unei relații transatlantice solide.

În încheiere, ministrul român a declarat: „Doresc să arăt apreciere pentru faptul că am avut din nou ocazia să constat că Lituania este o țară cu care avem multiple interese și poziții comune în plan european, regional și în materie de securitate și îmi exprim convingerea că discuțiile de astăzi au contribuit la evoluția și consolidarea dialogului bilateral”.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice