Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă ale ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la conferința de presă comună cu omologul lituanian, Linas Linkevičius

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
26.03.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Îmi face o deosebită plăcere să îl am astăzi alături de mine pe ministrul lituanian al afacerilor externe, domnul Linas Linkevičius, aflat în vizită oficială la București.

Vizita domniei sale are loc într-un an cu semnificație deosebită atât pentru România, cât și pentru Republica Lituania: ambele țări sărbătoresc împlinirea a 100 de ani de la momentul realizării unor idealuri naţionale foarte importante: pentru Lituania actul de la 16 februarie 1918 - renaşterea statului lituanian independent, iar pentru România voinţa populară exprimată la 1 decembrie 1918 a făcut posibilă unificarea tuturor teritoriilor locuite majoritar de români.

În acest context am transmis oaspetelui meu admirația pentru determinarea și tenacitatea continuă ale poporului lituanian de a-și menține identitatea națională în ciuda numeroaselor intervenții externe violente, precum și pentru eforturile continue ale lituanienilor de a obține și își păstra independența.

Discuțiile pe care le-am purtat cu omologul lituanian au fost extrem de dense și au dovedit că România și Republica Lituania au o relație apropiată, cultivată constant, în special în perioada de după căderea cortinei de fier, când ambele țări s-au angajat cu maximă hotărâre pe calea euro-atlantică.

Paralelismul istoric conferă relației noastre un caracter deosebit de continuitate, solidaritate și prietenie și percepții apropiate privind realitățile regionale.

Am abordat în cadrul discuțiilor stadiul relațiilor bilaterale româno-lituaniene sub aspectele cooperării politice, economice sectoriale, am discutat despre viitoarea Președinție română a Consiliului UE, viitorul Europei, BREXIT și extinderea Uniunii, Inițiativa celor Trei Mări și, nu în ultimul rând planul securitar (inclusiv B9).

Am evocat calendarul dens de contacte bilaterale, la toate nivelurile și am discutat despre rezultatele celor mai importante vizite ale ultimilor doi ani: vizita președintelui Parlamentului Lituaniei în România (octombrie 2017) - în marja căreia a avut loc și un forum economic și vizita oficială a Președintelui României în Lituania (mai 2016) - organizată în anul celebrării a 25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice.

Am analizat împreună datele privind schimburile economice bilaterale și am constatat că, deși evoluția este încurajatoare, sunt necesare mai multe acțiuni în vederea atingerii exploatării depline a potențialului în acest domeniu.

În ceea ce privește cooperarea sectorială, am apreciat că există perspective  de extindere în domenii precum apărare, energie, IT, industria chimică, industria alimentară, agricultură, infrastructură, securitate energetică etc.

Am reiterat că România sprijină extinderea UE și că este angajată în menținerea acestui subiect pe agenda europeană în timpul Președinției noastre Consiliului, din primul semestru al anului 2019.

A fost o vizită densă, extrem de plăcută și care a subliniat unitatea de idei și mesaje și prietenia tradițională care există între România și Lituania.

Vă mulțumesc.