Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declaraţia ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea Trilateralei România-Bulgaria-Grecia

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
12.03.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Mulțumesc foarte mult pentru că ați venit la această conferință.

Doresc în primul rând să adresez mulțumiri omologilor mei pentru prezența lor la București, care este ocazionată de cea de-a zecea sesiune a formatului România-Bulgaria-Grecia.

Discuțiile s-au concentrat pe câteva teme relevante pentru noi, Balcanii de Vest și Vecinătatea Estică și vom continua aceste discuții asupra regiunii Mării Negre, Dunării și Orientului Mijlociu. Întrunirea noastră a reprezentat o oportunitate pentru a reconfirma voința comună a celor trei țări privind dinamizarea dialogului politic în acest format trilateral și de asumare a angajamentului față de consolidarea proiectului european. Am reiterat sprijinul pentru obiectivele majore ale Comunicării Comisiei Europene din 6 februarie a.c, intitulată "O perspectivă credibilă de extindere și un angajament sporit al UE față de Balcanii de Vest”.

Am subliniat în același timp importanța respectării unor principii, cum ar fi evaluarea individuală a fiecărei țări candidate, pe baza meritelor proprii, cu respectarea criteriilor existente și agreate la nivelul Uniunii Europene.

Ne dorim ca Summit-ul pe care Președinția bulgară îl va organiza la Sofia, la 17 mai, să fie un eveniment de succes și ne așteptăm ca rezultatele sale să corespundă atât așteptărilor noastre, cât și așteptărilor partenerilor din regiune.

În ce privește Vecinătatea Estică, susținem o politică solidă a Uniunii Europene în Vecinătatea Estică și, în același timp, dorința noastră de a oferi un sprijin mult mai larg și de perspectivă pentru relațiile dintre aceste țări și Uniunea Europeană. Ne referim la - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova și Ucraina.

Obiectivul nostru strategic este menținerea angajamentului față de partenerii noștri estici pentru asigurarea în vecinătatea estică a unui spațiu stabil, sigur și prosper, atașat valorilor și principiilor europene.

Despre Marea Neagră și Dunăre vreau să subliniez că vom avea un schimb de vederi cu ocazia dejunului de lucru. Doresc să salut intenția Președinției bulgare de a promova această regiune la nivelul UE în cursul acestui semestru în care deține Președinția Consiliului UE și noi ne propunem să continuăm această inițiativă în timpul Președinției noastre.

Ne vom concentra și pe problema legăturii dintre Dunăre și Marea Neagră, ideea fundamentală fiind sprijinirea unei macro-strategii regionale dunărene care să fie finanțată de Uniunea Europeană.

Vom discuta și despre perspectivele păcii în Orientul Mijlociu, care a devenit o prioritate pe agenda Uniunii Europene în ultimele luni.

Înainte de a da cuvântul celor doi invitați, doresc să vă spun că la sfârșitul conferinței de presă va fi difuzată o declarație comună a celor trei miniștri de externe, care sintetizează discuțiile noastre de astăzi.

Vă mulțumesc.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice