Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declaraţia ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, în urma întrevederii cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz

Tip: 
Declarație de presă
Vorbitor: 
Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
01.02.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Teodor Meleşcanu: Mulţumesc foarte mult! Bună ziua tuturor! 

Salut prezenţa aici, la Bucureşti, a colegului meu, ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, domnul Jacek Czaputowicz, aflat în prima vizită în ţara noastră de la numirea dânsului în funcţie. L-am felicitat pentru învestitura recentă şi am exprimat convingerea că putem împreună să dezvoltăm şi pe mai departe relaţiile foarte bune care există între România şi Polonia. Vizita domnului ministru şi discuţiile noastre s-au desfăşurat la debutul acestui an cu o încărcătură simbolică pentru ţările noastre. Este vorba de centenarele naţionale pe care le sărbătorim anul acesta, Marea Unire în România şi Independenţa Poloniei. Ţinând seama de faptul că anul viitor vom sărbători şi un secol de relaţii diplomatice, contextul este cât se poate de potrivit pentru reafirmarea parteneriatului nostru strategic. În discuţiile pe care le-am avut, am subliniat faptul că Polonia reprezintă pentru noi unul dintre cei mai însemnaţi parteneri ai României şi un aliat de nădejde în cadrul NATO. Polonia şi România sunt beneficiari ai măsurilor adoptate atât la nivel aliat, ca răspuns la actualele preocupări şi la provocările din zona de securitate, dar şi contribuitori importanţi la securitatea euroatlantică şi la securitatea internaţională. Ţările noastre investesc în propria securitate şi cooperează strâns în acest domeniu, la nivel bilateral şi regional, pentru că înţelegem că aceste demersuri reprezintă, de fapt, fundamentul unei apărări colective eficiente în cadrul NATO. Contribuţiile noastre arată solidaritatea reală care ne caracterizează şi aspiraţiile noastre comune în cadrul unei Europe libere şi prospere. Am discutat, de asemenea, despre iniţiativele noastre comune în regiune. După cum ştiţi, Polonia şi România asigură alternativ organizarea unor întâlniri în cadrul Formatului Bucureşti 9, iar anul acesta, România va găzdui la Bucureşti, aşa cum cunoaşteţi, summit-ul "Iniţiativei celor trei mări", proiect menit să contribuie la atingerea convergenţei în cadrul Uniunii Europene. Între aceste contribuţii consider că o valoare însemnată o are interesul nostru comun pentru vecinătatea estică. Parteneriatul estic şi abordarea noastră asemănătoare faţă de ţările din zona Balcanilor de Vest sunt puncte comune de interes.

Suntem de acord că toate aceste state trebuie să fie în continuare încurajate în aspiraţia lor europeană - pe baza, sigur, a meritelor proprii. Am abordat şi problematica europeană de actualitate; am subliniat că dosare importante pentru viitorul cadru financiar multianual, Brexit şi viitorul Uniunii Europene post-Brexit, ne preocupă în mod direct, inclusiv în contextul apropiatei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor. Extrem de importantă din această perspectivă rămâne şi susţinerea în continuare pentru politicile Uniunii Europene care sprijină convergenţa europeană şi politica de coeziune şi politica agricolă comună. 

În final, aş dori să mulţumesc omologului polonez pentru deschiderea manifestată în ceea ce priveşte avansarea tuturor aspectelor care s-au aflat pe agenda discuţiilor şi vă asigur încă o dată de întreaga mea disponibilitate pentru aprofundarea colaborării bilaterale dintre România şi Polonia. Vă mulţumesc!