Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la vernisajul expoziției „Dincolo de datorie: O expoziție a diplomaților recunoscuți ca Drepți între popoare”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
29.01.2018

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat luni, 29 ianuarie, la inaugurarea expoziției „Dincolo de datorie: O expoziție a diplomaților recunoscuți ca Drepți între popoare”, organizată de Ambasada Statului Israel, Ministerul Afacerilor Externe și Biblioteca Națională a României, gazda evenimentului.

Evenimentul a fost prilejuit de marcarea Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului și de aniversarea, în 2018, a 70 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Statul Israel.

Expoziția are ca temă prezentarea unor diplomați care au primit titlul de „Drept între popoare” (titlu acordat prin intermediul institutului Yad Vashem, în numele poporului evreu, în viață sau post mortem, unor eroi ne-evrei,  ca semn de recunoştinţă pentru meritul lor de a fi smuls morţii oameni condamnaţi să piară doar din pricina ascendenţei lor iudaice).  Printre cei 36 de diplomați care au primit această recunoaștere se numără și românii Constantin Karadja și Florian Manoliu.

Alături de secretarul de stat Alexandru Victor Micula au luat cuvântul Excelența Sa, doamna Tamar Samash, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statului Israel la București, și domnul Stelian Obiziuc, șeful Unității Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.

Expoziția, completată cu un set de documente referitoare la relațiile româno – israeliene din colecțiile Bibliotecii Naționale a României, va putea fi vizitată în perioada 29 ianuarie – 8 februarie 2018.  

 

Informaţii suplimentare

Relaţiile diplomatice româno – israeliene au fost stabilite la 11 iunie 1948, imediat după crearea statului israelian. Oficiile conduse de miniștri plenipotențiari au fost deschise în același an, iar în 1969 reprezentarea diplomatică a fost ridicată la rangul de ambasadă.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată anual, la 27 ianuarie. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, cel de la Auschwitz - Birkenau, a fost eliberat de armata sovietică.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice