Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, ulterior consultărilor cu ministrul afacerilor externe, politici și justiție al Republicii San Marino, Nicola Renzi

Tip: 
Declarație de presă
Vorbitor: 
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu
Data: 
19.01.2018
Locaţia: 
Sediul MAE, sala Grigore Gafencu

Ministrul Teodor Meleșcanu: Doresc în primul rând să salut prezența la București a ministrului afacerilor externe, politici și justiție al Republicii San Marino, Nicola Renzi, o vizită aș spune istorică, pentru că este prima vizită a unui ministru de externe sanmarinez în România.

Vizita domnului ministru Renzi are o încărcătură simbolică importantă, având în vedere că anul acesta, în 2018, aniversăm 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și San Marino.

Am avut un dialog foarte concret,  foarte plăcut  și foarte bun în ceea ce privește relaţiile bilaterale şi colaborarea în interiorul organizațiilor internaționale.

Am abordat stadiul relaţiilor economice dintre ţările noastre și am exprimat ambii dorința, speranța de întărire și de dezvoltare a acestor relații în viitor.

Am fost de acord cu faptul că Forumul de afaceri ”Oportunități de colaborare economică bilaterală România-San Marino”, organizat de ambasada României la Roma anul trecut la San Marino, a reprezentat un pas important în dezvoltarea acestor raporturi și considerăm că trebuie valorificate și pe viitor concluziile la care s-a ajuns la acest forum.

Am avut un schimb de opinii destul de aprofundat în ceea ce privește relațiile consulare, inclusiv ideea posibilă de a încheia un acord în acest domeniu. Cu atât mai mult cu cât românii reprezintă a doua comunitate ca număr de cetățeni străini care trăiesc pe teritoriul republicii San Marino.

Nu în ultimul rând, am discutat și despre dezvoltarea raporturilor noastre în domeniul cultural, educațional și științific, precum și un domeniu care este foarte important, cel al turismului, date fiind importanța și interesul românilor pentru a vizita această țară.

În discuțiile pe care le-am avut s-a evidențiat foarte clar colaborarea excelentă între republica San Marino și România în participarea la activitățile organizațiilor internaționale. 

Am evidențiat în același timp și hotărârea, poziția fermă a României de a sprijini avansarea  evoluțiilor în domeniul negocierii privind Acordul de Asociere UE-San Marino.  Mi-am exprimat speranța ca negocierile pentru acest acord să se finalizeze pe perioada Președinției României a Consiliului UE din  anul 2019.

În final, aș vrea să mulțumesc încă o dată omologului sanmarinez pentru deschiderea  pe care a manifestat-o pe toate temele privind relațiile bilaterale și pentru excelenta colaborare în materie multilaterală.

Sperăm ca acești 50 de ani de relații bilaterale să putem să îi sărbătorim și printr-o acțiune de  diplomație publică, probabil o emisiune comună de timbre sau alte lucruri pe care le putem realiza, ca să dăm și un anumit semnal în legătură cu importanța pe care o acordăm relațiilor dintre România și San Marino.

Vă mulțumim.