Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, urmare consultărilor cu ministrul italian al afacerilor externe și cooperării internaționale, Angelino Alfano

Vorbitor: 
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu
Data: 
17.01.2018
Locaţia: 
București, sediul MAE


Îmi face o deosebită plăcere să îl am astăzi ca invitat la Bucureşti pe colegul meu, ministrul afacerilor externe și al cooperării internaționale al Republicii Italiene, domnul Angelino Alfano.

Este o deosebită satisfacţie pentru mine să reiterez faptul că Romania şi Italia au o relaţie economică excelentă – clădită pe două decenii de Parteneriat Strategic, dar în acelasşi timp este ilustrată de frecvența deosebită a dialogului bilateral sectorial, dar și între Ministerele Afacerilor Externe, în mod direct. Vizita de astăzi a domnului ministru Alfano practic confirmă această realitate.

Pentru România – şi sunt convins că, după dialogul substanțial avut astăzi, şi pentru Italia – reprezintă o prioritate păstrarea ritmului intens al acestui dialog, de natură să impulsioneze şi mai mult relaţia noastră.

Am discutat astăzi şi am convenit să creștem frecvenţa contactelor între ministerele noastre, între ministerele de specialitate şi să începem să pregătim cea de-a treia ședință de guvern comună, care va oferi, de asemenea, o posibilitate de a da un nou impuls colaborării la nivel economic şi politic între ţările noastre.

De altfel, trebuie spus că relaţiile economice dintre România şi Italia sunt excelente. Anul trecut, ca să vă faceţi o simplă idee, valoarea schimburilor româno-italiene a ajuns la un record de aproape 14 miliarde de euro, cel mai mare nivel înregistrat în ultimii 10 ani. În același timp, companiile cu capital italian sunt cele mai numeroase în România, peste 21.000, majoritatea IMM-uri, care aduc în România un model de afaceri care a generat în Italia prosperitate. Prezența capitalului și a knowhow-lui italian o regăsim în toate sectoarele din economia românească, de la infrastructură la servicii bancare.

Am discutat astăzi despre importanţa comunității româneşti din Italia, care este un liant foarte puternic între cele două state. Este cea mai numeroasă comunitate românească din afara graniţelor şi, în acelaşi timp, cea mai mare comunitate de cetăţeni străini în Italia. Faptul că un număr atât de mare de români au ales să trăiască în Italia este iarăşi o confirmare a apropierii şi a capacității de integrare a societăţii italiene. Am mulţumit domnului ministru pentru sprijinul pe care autorităţile italiene îl acordă în mod constant în acest sens.

Considerăm că relația dintre România și Italia reprezintă o confirmare a avantajelor conferite, atât pentru statul de origine, cât și pentru statul primitor, de cadrul european ce încurajează în mod complementar mobilitatea forței de muncă și a capitalurilor în interiorul UE.

Fără îndoială că am discutat şi un număr important de teme care se află pe agenda europeană, teme de actualitate, care se află pe agenda UE, cu accent pe tema privind viitorul Europei, inclusiv din perspectiva evoluțiilor politice în desfăşurare în acest spaţiu.

Am evidențiat angajamentul ferm al României și dorința de a participa activ la dezbaterea privind refondarea proiectului european și viziunea strategică privind viitorul Europei.

Am arătat faptul că, în conformitate cu angajamentele asumate la Consiliul European, România este deschisă participării, pe baza eforturilor şi capacităților sale, la efortul comun de gestionare a situaţiei migraţiei.

Uniunea Europeană este astăzi confruntată cu o serie de provocări majore, provocări complexe, care au implicaţii de perspectivă. Discuţiile au arătat faptul că România şi Italia continuă să pledeze pentru o Uniune Europeană puternică, pentru o Uniune unitară, coezivă, care să poată rezolva problemele care sunt astăzi pe agenda sa, pe baza respectului pentru valorile şi principiile fundamentale care formează baza, fundamentul proiectului european.

Am mulţumit şi folosesc şi acest prilej de a-i mulţumi încă o dată colegului meu pentru sprijinul ferm şi fără rezerve pe care țara sa îl acordă procesului de aderare a României la Schengen. Sunt convins că vom beneficia şi în continuare de sprijinul Italiei pentru o decizie pozitivă în acest dosar.

Am discutat şi despre perspectiva europeană a Balcanilor de Vest pe care ambele state o susţin. În contextul evoluţiilor recente înregistrate în vecinătatea UE, este cu atât mai important pentru UE şi pentru statele candidate să reafirmăm valoarea adăugată pe care o are politica de extindere a UE, evident, asigurându-ne, în acelaşi timp, că statele candidate îndeplinesc criteriile de aderare la UE.

Am discutat, de asemenea, şi despre situaţia din Republica Moldova, din Vecinătatea Estică în general şi am subliniat că este extrem de important în această perioadă ca forţele politice de la Chişinău să rămână angajate pe parcursul european și să își consolideze credibilitatea atât pe plan intern, cât și pe plan exterm.

În conformitate cu interesul pe care ambele state îl au pentru vecinătatea UE, atât Vecinătatea Estică, cât şi Vecinătatea Sudică, am convenit să lucrăm împreună pentru procesul de reformă al politicii europene de vecinătate. Este un proces de reformă la care atât România, cât şi Italia şi-au adus deja o contribuţie substanţială prin propunerile prezentate la nivelul UE.

L-am felicitat pe domnul ministru Alfano pentru preluarea mandatului de Președinte în Exercițiu al OSCE pentru anul în curs. L-am asigurat de sprijinul ferm al României în eforturile de a gestiona provocările complexe la adresa securității din Europa. Am susținut menținerea printre priorități a soluționării conflictelor înghețate, în special a celui din regiunea transnistreană, precum și a crizei din Ucraina și din jurul ei. Unul dintre atuurile OSCE rămâne abordarea atotcuprinzătoare, prin reflectarea tuturor celor trei dimensiuni în acțiunile sale.

Mulţumesc din nou, domnule ministru, pentru această vizită şi pentru dialogul extrem de călduros şi de intens şi pot să vă spun că am convingerea, fără niciun fel de rezvervă, că întâlnirea noastră de astăzi a contribuit și mai mult la dezvoltarea parteneriatului strategic consolidat dintre țările noastre.