Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale, Monica Gheorghiță la cea de-a 13-a Reuniune a miniștrilor afacerilor de externe ASEM

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
21.11.2017

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Monica Gheorghiță a participat, în perioada 20-21 noiembrie 2017, la cea de-a 13-a Reuniune a miniștrilor afacerilor externe din statele ASEM, care a avut loc la Nay Pyi Taw, în Republica Uniunea Myanmar.

Reuniunea a prilejuit ample dezbateri şi luări de poziţie asupra modalităţilor de consolidare a cooperării şi parteneriatului dintre ţările din Europa şi Asia în promovarea păcii şi dezvoltării durabile, care a constituit tema generală a evenimentului. Au fost abordate provocările majore ce marchează scena internaţională actuală, precum terorismul, criza din Peninsula Coreeană, migraţia sau schimbările climatice, dar şi oportunităţile de dezvoltare a colaborării euro-asiatice în extinderea conectivităţii intercontinentale, susţinerea respectului pentru drepturile omului şi aprofundarea relaţiilor economice.

În cadrul sesiunii plenare, secretarul de stat pentru afaceri globale a subliniat importanța pe care România o acordă promovării obiectivelor ASEM pe toate palierele sale: politic şi de securitate, economic şi socio-cultural. În acest context, demnitarul român a reliefat relevanţa specială a dezvoltării cooperării în domeniul educaţiei şi interesul României de a contribui în mod activ la susţinerea acestui obiectiv, inclusiv prin organizarea, în prima parte a anului 2019, sub egida Preşedinţiei române a consiliului UE, a celei de-a şaptea Reuniuni a miniştrilor educaţiei din statele ASEM.

În marja Reuniunii de la Nay Pyi Taw, secretarul de stat a avut întrevederi bilaterale cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al R.S. Vietnam, Phạm Bình Minh, ministrul afacerilor externe al R.P.D. Laos, Saleumxay Kommasith, ministrul de stat pentru afaceri externe al Indiei, Gen. (Dr.) V. K. Singh (Retd), adjunctul ministrului afacerilor externe al R.U. Myanmar, U Kyaw Tin, vice-ministrul pentru afaceri externe și comerț din Brunei-Darussalam, Dato Erywan Pehin Yusof, vice-ministrul pentru afaceri externe al Malaysiei, Dato’Sri Reezal Merican Naina Merican, subsecretarul pentru afaceri externe Fletcher Tabuteau, din Noua Zeelandă, şi subsecretarul pentru afaceri externe Jose Luis Montales, din Filipine. De asemenea, a avut scurte întrevederi cu ministrul afacerilor externe al R. P. Chineze, Wang Yi, ministrul afacerilor externe al R. Singapore, Dr. Vivian Balakrishnan, secretarul adjunct pentru afaceri externe al Australiei, Gary Quinlan, şi secretarul de stat pentru afaceri externe Damdinsuren Davaasuren, din Mongolia. 


Informaţii suplimentare:

Asia-Europe Meeting (ASEM) este un proces de dialog informal, lansat în 1996, la Bangkok, pentru încurajarea dialogului și cooperării între Europa și Asia.

ASEM include statele membre UE, Norvegia, Elveţia, Comisia Europeană, Secretariatul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice) şi 20 de state din Asia: cei 10 membri ai ASEAN (Brunei Darussalam, Cambodgia,  Filipine, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam), alături de R. P. Chineză, Coreea de Sud, Japonia, India, Mongolia, Pakistan, Rusia, Australia, Noua Zeelandă şi Bangladesh.

În semestrul I 2019, sub egida președinției românești a Consiliului Uniunii Europene, România va fi gazda celei de-a 7-a Reuniuni a Miniștrilor Educației ASEM (ME7), care în premieră va fi organizată în format back to back cu a 7-a Conferință a Rectorilor și Forumul Studenților ASEF (ARC7).

România participă în calitate de co-sponsor (politic, fără implicații financiare) la trei din domeniile pentru cooperare tangibilă: 1. Management eficient și sustenabil al apelor; inovație în managementul apelor și al deșeurilor; 2. Promovarea Turismului; 3. Emanciparea Femeilor.