Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declaraţia de presă susţinută de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu cu ocazia întrevederii cu arhiepiscopul Richard Paul Gallagher, Secretar pentru Relațiile cu Statele al Sfântului Scaun

Vorbitor: 
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu
Data: 
14.11.2017

Îmi face o deosebită plăcere să salut prezența la București a E.S. Monseniorul Richard Paul Gallagher, secretar pentru relațiile cu statele al Sfântului Scaun și doresc să subliniez faptul că este prima vizită oficială în România a E.S. de la preluarea mandatului.

Vizita E.S. în România are loc într-un context special pentru relația bilaterală, marcat de aniversarea a 90 de ani de la Semnarea Concordatului România-Vatican și a 80 de ani de la înființarea Colegiului PIO Romeno. Mulțumesc Monseniorului Gallagher pentru cooperarea fructuoasă în organizarea, la 26 mai 2017, la Institutul Pontifical Oriental, prestigioasă instituție academică a Vaticanului, a unei sesiuni științifice dedicate acestei aniversări.

Un subiect important al agendei de discuții cu E.S. Monseniorul Richard Paul Gallagher l-a reprezentat perspectiva organizării vizitei Suveranului Pontif în România. Luând în considerare simbolismul deosebit de important al evenimentului, inclusiv pentru reprezentanții tuturor religiilor, am agreat să depunem eforturi coordonate pentru ca această vizită deosebit de importantă să fie organizată sub cele mai bune auspicii.

Am avut un dialog consistent şi substanțial cu E.S. Monseniorul Richard Paul Gallagher, având în vedere caracterul foarte bun al relației bilaterale şi dorința comună de diversificare și consolidare a cooperării noastre.

În cadrul discuțiilor, am abordat relațiile bilaterale și am constatat cu plăcere că avem un dialog excelent, foarte dens, dar și că există încă potențial important de cooperare, care trebuie valorificat, ca de exemplu în domeniul educației și culturii, sau prin consolidarea cadrului juridic bilateral şi întărirea relației dintre Biserica Catolică şi cea Ortodoxă.

Am mulțumit E.S. Monseniorul Richard Paul Gallagher pentru sprijinul deosebit de valoros al Sfântului Scaun care a făcut ca începând cu anul academic 2017/2018, în cadrul Institutului Pontifical Oriental să își înceapă activitatea lectoratul de limbă, literatură, cultură și civilizație românească.

Am reiterat că autoritățile române au susținut în mod constant participarea deplină a Bisericii Catolice la evoluțiile democratice din societatea românească și au promovat cooperarea cu Sfântul Scaun în multe domenii de interes comun, de la dialogul ecumenic la promovarea libertății religioase, demnitatea umană și pacea la nivel global.

În același timp, am subliniat că România este profund recunoscătoare Bisericii Catolice pentru găzduirea multor comunități religioase românești din Europa de Vest, ortodoxe sau catolice. Acest gest de fraternitate a ajutat comunitățile românești să se integreze mai rapid și mai bine în societățile respective.

Am avut un schimb de opinii aprofundat privind cooperarea noastră în context european. Sunt bucuros să vă împărtășesc faptul că România și Sfântul Scaun au viziuni similare în ceea ce privește  viitorul Europei, migrația, vecinătatea estică.

L-am asigurat pe  E.S. Monseniorul Richard Paul că România va susține menținerea coeziunii și unității UE pe parcursul exercitării Președinției Consiliului UE, în primul semestru din 2019.

Am discutat despre importanta utilizării depline a instrumentelor existente pentru gestionarea corespunzătoare a migrației și am subliniat contribuția semnificativă a României la asigurarea securității frontierei externe a UE.

Am trecut în revistă și evoluțiile din vecinătatea estică, fiind de acord că este esențial să menținem stabilitatea și securitatea în regiune. Toate statele din zonă trebuie sprijinite și încurajate să implementeze reformele necesare, pentru a asigura siguranța și prosperitatea cetățenilor.

Referitor la Republica Moldova, am evidențiat faptul că România va continua să susțină parcursul european al țării și va pleda pentru consolidarea sprijinului european pentru autoritățile de la Chișinău, pe baza implementării agendei de reforme.

Am abordat și teme de actualitate ale agendei internaționale. Am discutat despre situația din Orientul Mijlociu și preocuparea comună pentru siguranța și securitatea populației civile din regiune.

De asemenea, suntem îngrijorați de fenomenele care au la bază orice fel de discriminare fie religioasă, etnică etc. Am agreat importanța unor mesaje mai puternice în ceea ce privește necesitatea respectării drepturilor omului, ca element constitutiv al proceselor de reconciliere și întăririi/reconstrucției instituțiilor statului de drept.

De asemenea, am fost de acord că stabilitatea regiunii va depinde de identificarea unor soluții politice la crizele din regiune, aceasta fiind și singura modalitate de a învinge în lupta împotriva terorismului.