Centrul de presă

Primirea de către ministrul Teodor Meleșcanu a vicepreşedintelui Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă, director al Administraţiei Naţionale pentru Energie a Republicii Populare Chineze, Nur Bekri

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
08.11.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere astăzi, 8 noiembrie 2017, cu Nur Bekri, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă și director al Administraţiei Naţionale pentru Energie a Republicii Populare Chineze. Alături de ministrul Meleșcanu, la întâlnire a participat și ministrul energiei, Toma Petcu.

Vizita în România a oficialului chinez are ca obiectiv principal participarea la Conferinţa Ministerială privind Cooperarea în Domeniul Energiei, în formatul China – Statele Europei Centrale și de Est („16+1”) și la Târgul de Energie 16+1 (8-10 noiembrie 2017).

În cadrul întrevederii, a fost subliniat interesul reciproc pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări, cu accent pe amplificarea dimensiunii economice. Partea română a evidențiat potențialul semnificativ al cooperării în domeniile energiei și infrastructurii, precum și nivelul înalt al dialogului politic, concretizat prin vizitele recente. Simplificarea procedurii de acordare a vizelor pentru cetățenii chinezi, realizată în luna septembrie a acestui an, a reprezentat un pas important pentru amplificarea contactelor inter-umane dintre cele două țări, al cărui impact pozitiv s-a evidențiat imediat, prin creșterea numărului de vizite de afaceri.

Ministrul afacerilor externe a subliniat importanța pe care România o acordă unei implicări active în formatul de cooperare 16+1, reflectată de organizarea conferinței ministeriale și a forumului de afaceri, care se desfășoară sub egida Centrului pentru Dialog și Cooperare în Domeniul Energiei 16+1 de la București, inițiativă concretă a României în cadrul platformei 16+1. De asemenea, a evidențiat interesul pronunțat al României pentru valorificarea potențialului prezentat de poziția geografică la Marea Neagră și Dunăre, prin participarea la proiecte în cadrul inițiativei Noilor Drumuri ale Mătăsii promovate de China, care vizează întărirea conectivității între Europa și Asia.

Ministrul energiei, Toma Petcu, a evidențiat interesul pentru atragerea de investiții ale companiilor chineze în domeniu, având în vedere experiența acumulată de acestea, precum și potențialul de dezvoltare existent în România, reprezentat atât de resursele naturale, cât și de capacitățile de interconectare. Totodată, a precizat că, prin inițiativele dezvoltate în domeniul energiei, în formatul 16+1, România urmărește promovarea oportunităților de cooperare existente la nivel regional, în care țara noastră poate avea un rol de integrare și coordonare.

Demnitarul chinez a exprimat apreciere pentru dinamica relațiilor bilaterale din ultimii ani, bazate pe o prietenie tradițională și încredere reciprocă, reflectată și de evoluția ascendentă a schimburilor comerciale. Totodată, a salutat contribuția importantă a României la promovarea formatului de cooperare 16+1, inițiativele recente din domeniul energiei având un rol important atât în dezvoltarea relațiilor româno-chineze, cât și în promovarea cooperării extinse în cadrul formatului.

 

Informații suplimentare:

 
Conferinţa Ministerială privind Cooperarea în Domeniul Energiei în formatul China – Statele Europei Centrale și de Est („16+1”) și Târgul de Energie 16+1 au loc la București, în perioada 8-10 noiembrie 2017.

Cele două evenimente, organizate de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Energiei, în cooperare cu Centrul pentru Dialog și Cooperare în Domeniul Energiei 16+1, reprezintă primele manifestări dedicate cooperării în domeniul energiei, în cadrul formatului 16+1.

Târgul de Energie 16+1 furnizează o platformă de discuţii şi schimburi de idei pentru companiile şi organizaţiile din domeniul energiei, oferind oportunitatea explorării unor noi proiecte şi iniţiative de afaceri. La târg participă 30 dintre cele mai mari companii chineze din sfera energiei, reprezentanţi ai companiilor energetice din România, precum şi ai unor firme de profil din statele central şi est europene.

Formatul de cooperare China – Statele Europei Centrale și de Est („16+1”) a fost iniţiat în anul 2011. Obiectivul principal al formatului îl reprezintă dezvoltarea cooperării între statele participante într-o gamă variată de domenii, precum comerţul, investiţiile, infrastructura, energia, schimburile culturale şi educaţia. Statele europene participante sunt: Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.

Centrul pentru Dialog și Cooperare în Domeniul Energiei 16+1 (CDCEP 16+1) a fost înființat în octombrie 2016, ca o inițiativă a României în cadrul formatului 16+1, cu misiunea de a crea o platformă dinamică de relaționare pentru dezvoltarea cooperării în domeniul energetic între statele partenere.

Ținând cont de acordurile bilaterale existente, CDCEP 16+1 urmărește valorificarea potențialului care rezultă din agendele și strategiile agreate până în prezent în domeniul cooperării energetice dintre Europa și China, prin extinderea bunelor practici reglementare, comerciale și tehnologice, într-o gamă largă de domenii, precum energia regenerabilă, rețele inteligente, eficiența energetică, cărbune curat, energie nucleară etc.

Activitatea CDCEP 16+1 este coordonată de Centrul Român al Energiei (CRE).

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice