Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declaraţia de presă a ministrului Teodor Meleşcanu cu ocazia vizitei vicepreşedintelui Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă, director al Administraţiei Naţionale pentru Energie al Chinei, Nur Bekri

Vorbitor: 
Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
08.11.2017
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE


​Bine ați venit la Ministerul Afacerilor Externe. Este o mare onoare să salut prezența în România a domnului Nur Bekri, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă, director al Administraţiei Naţionale pentru Energie a Republicii Populare Chineze. De asemenea, salut prezența alături de noi a domnului Toma Petcu, ministrul energiei.

Vizita în România a domnului Bekri are o dublă dimensiune: pe de o parte, urmărește continuarea dialogului politic româno-chinez, cu accent asupra unuia dintre cele mai importante domenii ale cooperării bilaterale, energia; pe de altă parte, vizează participarea sa la Conferința Ministerială și Forumul de afaceri în sfera energiei organizate de țara noastră în cadrul platformei de cooperare China – Europa Centrală și de Est, cunoscut și ca formatul 16+1.

Aș vrea să punctez o serie de elemente privind întâlnirea pe care, alături de domnul ministru Petcu, am avut-o cu domnul Bekri în această dimineață.

Discuțiile noastre au evidențiat, o dată în plus, interesul deosebit al autorităților de la București și Beijing de a continua eforturile dedicate promovării colaborării bilaterale în ansamblu, în spiritul legăturilor tradiționale apropiate dintre țările și popoarele noastre, al Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre cele două țări. Privim cu interes spre anul 2019, când țările noastre vor celebra 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și 15 ani de la lansarea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare.

Împreună cu colegul meu, domnul ministru Petcu, am reiterat întreaga deschidere a guvernului României pentru intensificarea dialogului politic, extinderea și diversificarea relațiilor economice și, nu în ultimul rând, aprofundarea legăturilor inter-umane, a colaborării culturale și educaționale.     

Am pus accent pe interesul major al părții române pentru dezvoltarea cooperării economice cu China, energia și infrastructura fiind doar două dintre domeniile cu potențial relevant. Totodată, m-am referit la obiectivele de creștere a exporturilor românești pe piața chineză, precum și de dezvoltare a turismului bilateral.  

Am subliniat importanța pe care România o acordă unei implicări active în formatul de colaborare 16+1, reflectată în mod clar de cele două evenimente menționate anterior, conferința ministerială și forumul de afaceri, despre care o să-l rog pe domnul ministru Petcu să spună ulterior câteva cuvinte.

De asemenea, am arătat că România este foarte interesată de participarea la proiecte în cadrul inițiativei Noilor Drumuri ale Mătăsii promovate de China, ce vizează întărirea conectivității între Europa și Asia. Obiectivul nostru este susținut atât de poziția geografică, precum și de facilitățile de care dispunem, și aș menționa aici Portul Constanța, Dunărea și Canalul Dunăre-Marea Neagră, ce formează una dintre cele mai competitive căi comerciale dinspre estul Europei către partea sa centrală.

Îmi face plăcere să dau acum cuvântul domnului Nur Bekri pentru a ne prezenta evaluările sale după întâlnirea de azi, iar, apoi, domnului ministru Petcu.