Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, cu Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, ambasador al Republicii Africa de Sud la București, cu prilejul prezentării copiilor scrisorilor de acreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
30.10.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, l-a primit, la 30 octombrie 2017, pe ambasadorul agreat al Republicii Africa de Sud în România, domnul Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

Întrevederea a reprezentat un bun prilej pentru analizarea perspectivelor de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre cele două state, atât în plan politico-diplomatic, cât și al cooperării economice și la nivel sectorial, în baza Protocolului de consultări între Guvernul României şi Guvernul Republicii Africa de Sud, semnat la New York, în luna septembrie 2016.

În context, cei doi interlocutori au exprimat interesul comun pentru aprofundarea cooperării româno-sud-africane, în principal în domeniul economic, pe baza evoluţiilor înregistrate în ultimii ani, care au condus la creșterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale și au fost marcate de prezenţa tot mai substanţială a companiilor sud-africane pe piața românească. În acest scop, au fost analizate acțiunile care pot fi întreprinse pentru creșterea colaborării concrete dintre cele două părți.

În cadrul întrevederii, au fost abordate și aspecte ale cooperării multilaterale în cadrul organismelor şi organizaţiilor internaţionale, inclusiv în ceea ce privește susținerea reciprocă a candidaturilor în sistemul ONU.  Au fost totodată analizate evoluțiile cele mai recente din spaţiul african de relevanță pentru cele două țări.

Oficialul român a adresat felicitări ambasadorului agreat al Republicii Africa de Sud la Bucureşti şi i-a urat succes în misiunea sa, asigurându-l de întreg sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru dezvoltarea cooperării bilaterale.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice