Centrul de presă

Vizita de lucru a secretarului de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, în Republica Indonezia (Jakarta, 13-14 septembrie)

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.09.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, a efectuat, în perioada 13-14 septembrie 2017, o vizită de lucru în Republica Indonezia, care a inclus întrevederi cu omologii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, amb. Muhhamad Anshor, director general pentru Europa și America, și de la Ministerul Apărării,  gral. Agus Sutomo, și cu dr. Lim Hong Hin, secretar general adjunct al ASEAN.

Secretarul de stat Monica Gheorghiță a avut și o întrevedere cu vice-ministrul afacerilor externe, AM Fachir, membru al guvernului indonezian. De asemenea, demnitarul român a avut întâlniri cu reprezentanți ai grupului parlamentar de prietenie Indonezia-România, ai unor  companii de stat interesate de dezvoltarea unor proiecte de infrastructură cu parteneri români, precum și cu reprezentanți ai unor think-tank-uri indoneziene de prestigiu.

În cadrul rundei de consultări politico-diplomatice, demnitarii au abordat teme privind cooperarea bilaterală în toate domeniile de interes comun și au subliniat oportunitatea consolidării contactelor parlamentare, inclusiv la nivelul grupurilor de prietenie din cele două foruri legislative.

Părțile au evidențiat cu prioritate necesitatea consolidării relațiilor economice dintre România și Indonezia. Având în vedere potențialul semnificativ al dezvoltării cooperării sectoriale, secretarul de stat a transmis propunerile de proiecte concrete primite din partea instituțiilor românești și a unor companii naționale, în domeniile agriculturii, economiei creative, infrastructurii și IT. Totodată, interlocutorii au reliefat importanța contactelor directe între mediile de afaceri din cele două state și au remarcat cu satisfacție dinamica susținută a contactelor de profil desfășurate de la începutul anului 2017.

Cele două părți au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea unor teme de actualitate ale agendei internaționale, precum și a unor evoluții recente în zonele și organizațiile de apartenență geografică ale celor două state și la nivel global, cu accent asupra relațiilor UE-ASEAN și a parteneriatului UE-Indonezia.

Întâlnirea de la Ministerul Apărării a prilejuit un schimb de opinii asupra modalităților de cooperare specifică, părțile exprimându-și interesul de a identifica forma și activitățile concrete de interacțiune. Au fost evidențiate oportunitățile de dialog privind operațiunile de menținere a păcii și combaterea terorismului internațional.

Discuțiile cu secretarul general adjunct al ASEAN au pus accent asupra concluziilor reuniunilor recente ale organizației, în contextul sărbătoririi a 50 de ani de existență, precum și a evoluțiilor și liniilor de acțiune ale ASEAN pentru perioada următoare. Oficialul român a reiterat interesul de a consolida cooperarea cu această organizație regională, România realizând deja schimburi de experiență și bune practici, cu precădere în domeniul combaterii amenințărilor trans-frontaliere, crimei organizate și traficului de persoane.

Vizita demnitarului român a avut loc în contextul aniversării, în 2017, a 40 de ani de relații bilaterale UE-ASEAN.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice