Centrul de presă

A treia zi a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române – dedicată diplomației economice

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.08.2017

A treia zi a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române a fost dedicată tematicii economice. Găzduită de către Camera de Comerţ şi Industrie a României, sesiunea cu tema „Rolul comunităţii de afaceri în diplomaţia economică” i-a avut ca vorbitori pe ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Ilan Laufer şi consilierul de stat din cadrul aparatului de lucru al Prim-ministrului, Florin Vodiță. La sesiune au participat reprezentanţi ai camerelor de comerţ şi industrie judeţene și bilaterale, ai asociațiilor profesionale și ai firmelor românești.

Obiectivul principal al secţiunii economice a fost dezbaterea evoluţiilor recente şi a perspectivelor economiei româneşti, cu accent pe principalele politici şi obiective de dezvoltare economică. O atenţie deosebită a fost acordată dialogului dintre şefii misiunilor diplomatice şi comunitatea oamenilor de afaceri, inclusiv prin includerea în premieră în cadrul sesiunii economice a unui panel cu cinci module geografice (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Asia-Pacific, Americile, Rusia şi Europa Centrală) dedicat discuţiilor punctuale privind principalele nişe de oportunitate şi provocări pentru exportul, cooperarea economică și investiţiile specifice fiecărui spaţiu. Şefii de misiuni şi reprezentanţii mediului de afaceri au avut astfel prilejul de a aborda problematicile concrete ale zonelor geografice respective şi modalităţile de atragere a investitorilor străini în ţara noastră, precum şi de impulsionare a prezenţei româneşti pe pieţele externe.

În alocuţiunea sa, ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa prioritară a diplomaţiei economice în cadrul politicii externe a României şi a încurajat aprofundarea dialogului activ între instituţiile şi actorii relevanţi în promovarea economică a ţării noastre pe plan extern – ministerele de linie, camerele de comerţ naţionale şi locale, mediul de afaceri etc. A reliefat, de asemenea, necesitatea consolidării reţelei externe de consilieri economici, în vederea unei mai bune şi eficiente acoperiri geografice şi a reafirmat disponibilitatea MAE de sprijinire a demersurilor MMACA în acest sens. În context, a prezentat iniţiativa de actualizare a cadrului de cooperare bilaterală dintre cele două instituţii pe linie de diplomaţie economică. Şeful diplomaţiei române a pledat totodată pentru dinamizarea dialogului dintre reprezentanţii MAE, MMACA şi ai comunității oamenilor de afaceri din România şi a evidenţiat rolul Camerei de Comerţ şi Industrie a României ca punte de legătură între mediul public şi privat. 

Ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat apreciere pentru excelenta colaborare dintre MAE şi CCIR, evidenţiată inclusiv de faptul că sesiunea economică a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, ediţia 2017, a fost organizată în parteneriat de către cele două instituţii şi găzduită şi în acest an la sediul Camerei.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a evidenţiat buna cooperare dintre Sistemul Camerelor de Comerţ şi MAE şi a trecut în revistă unele dintre priorităţile CCIR în domeniul promovării relaţiilor cu partenerii externi: pătrunderea companiilor româneşti pe pieţele extracomunitare, atât pe cele tradiţionale, cât şi pe cele emergente, cu potențial în dezvoltare; diversificarea cadrului legislativ şi a oportunităţilor menite să faciliteze internaţionalizarea companiilor româneşti şi integrarea lor în lanţul valoric internaţional; valorificarea potenţialului investiţional al României; extinderea prezenţei companiilor româneşti pe pieţe externe. A reconfirmat, de asemenea, disponibilitatea Camerei de a sprijini activitatea misiunilor diplomatice de promovare a intereselor economice ale României în străinătate.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a prezentat prioritățile în planul colaborării economice internaționale, reiterând nevoia de a întări cooperarea dintre MMACA și MAE, care se va concretiza în acest an prin semnarea unui nou protocol de colaborare în domeniul diplomației economice. Demnitarul a trasat și o serie de măsuri concrete pe care le are în vedere pentru intensificarea contactelor economice dintre România și statele unde țara noastră are interese comerciale. Printre acestea, extinderea rețelei externe de consilieri economici, dinamizarea misiunilor economice în străinătate, precum și identificarea și promovarea unor instrumente utile pentru atașații economici care pleacă în misiune în străinătate. 

La rândul său, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea, a trecut în revistă stadiul de implementare a criteriilor de convergență, precum și o posibilă foaie de parcurs, vizând adoptarea de către România a monedei euro, un proces complex, care necesită reforme structurale și o decizie politică, bazată pe consens intern și în acord cu partenerii din zona euro.

Consilierul de stat Florin Vodiță a transmis mesajul Prim-ministrului Mihai Tudose: “Reuniunea anuală a diplomației reprezintă o bună ocazie de bilanț asupra acțiunii României în plan extern, un moment de reflecție asupra modului în care, prin instrumentarul dumneavoastră, putem să valorificăm mai bine potențialul şi contribuția României în Europa și în lume. Profitând de contextul acestei zile dedicate diplomației economice, consider că este un moment foarte propice în care să discutăm promovarea economiei românești în exterior. România are multe de arătat partenerilor săi externi în acest an. Țara noastră aproape și-a dublat într-un deceniu PIB-ul pe locuitor, iar dacă ne referim la PIB/locuitor raportat la puterea de cumpărare,  România se apropie de 60% din PIB din media UE28, faţă de 43% la cât era în 2007. A crescut semnificativ, în același timp, atractivitatea pentru investitorii străini, pe fondul unor politici fiscale stabile.

A doua parte a zilei a inclus o vizită de documentare la sediul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI - NP) de la Măgurele.

Vizita la complexul Laserului de la Măgurele a reprezentat un prilej pentru corpul ambasadorilor români de a afla detalii despre stadiul actual şi etapele viitoare de dezvoltare ale centrului de la Măgurele, complex de excelenţă la nivel european şi internaţional în domeniul cercetării laserilor de putere înaltă, în vederea promovării active a proiectului în plan extern, pentru extinderea reţelei de parteneriate şi proiecte internaţionale.

Pentru poze de la eveniment, accesați linkul: www.mae.ro/node/42990

 

Alte articole pe aceeaşi temă