Centrul de presă

Teodor Meleșcanu: ‎Potențialul comun al României și al R.A. Egipt este prielnic pentru identificarea și implementarea unor proiecte în domenii de interes comun

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
29.08.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 29 august 2017, consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt, Sameh Hassan Shoukry, în contextul participării oficialului egiptean la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, care se desfășoară la București, în perioada 28 august - 1 septembrie 2017.

Cei doi miniștri au avut un schimb de vederi asupra celor mai relevante aspecte ale relațiilor româno-egiptene în plan politic, economic, cultural, educațional, în sfera sănătății, științei şi tehnologiei. A fost reliefată importanța intensificării dialogului politic pentru impulsionarea colaborării bilaterale în ansamblu.

Ambele părți au apreciat că relațiile economice beneficiază de un important potențial de dezvoltare, context în care ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că potențialul comun al României și al R.A. Egipt este prielnic pentru identificarea și implementarea unor proiecte în domenii de interes comun precum transporturi, energie, industria petrolieră, agricultură, turism, IT și cercetare științifică. Cu acest prilej, a fost exprimată satisfacția pentru rezultatele celei de-a doua sesiuni a Comitetului mixt guvernamental româno-egiptean de cooperare economică, științifică și tehnică, desfășurată la București în perioada 26-28 iulie 2017.

Șefii diplomațiilor română și egipteană au abordat și relația dintre Uniunea Europeană și Republica Arabă Egipt, ocazie cu care ministrul român de externe a asigurat că România va continua să sprijine intensificarea raporturilor dintre părți. În context, a fost menționată susținerea țării noastre pentru abordarea echilibrată a problematicii Bazinului Nilului, pe baza principiilor consensului și a notificării prealabile.

Dialogul a prilejuit, de asemenea, abordarea elementelor de actualitate privind agenda regională, cei doi demnitari analizând evoluțiile recente din lumea arabă, cu accent pe situațiile de criză din Libia și Siria, context în care au reiterat importanța unei coordonări consolidate a comunității internaționale în combaterea extremismului și a terorismului. În acest sens, ministrul român al afacerilor externe a apreciat participarea Egiptului la eforturile internaționale de combatere a terorismului în Nordul Africii, precum și rolul stabilizator asumat în regiune de statul egiptean. A subliniat faptul că România se opune vehement tuturor formelor de terorism și a arătat că nu există nicio justificare pentru actele teroriste, indiferent de baza lor ideologică, religioasă, politică, rasială, etnică sau de altă natură.

Cei doi miniștri ai afacerilor externe au discutat și tema cooperării în cadrul ONU, în contextul în care Republica Arabă Egipt este membră în Consiliul de Securitate în mandatul 2016-2017, iar în luna august 2017 deține președinția Consiliului de Securitate al ONU. Astfel, ministrul Teodor Meleșcanu a prezentat omologului egiptean prioritățile țării noastre avute în vedere în dialogul cu organizațiile onusiene și a propus explorarea posibilităților de coordonare a pozițiilor României și Egiptului pe principalele teme înscrise pe agenda internațională.

Cu ocazia vizitei, cei doi miniștri au semnat Memorandumul de Înțelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Arabe Egipt privind scutirea de la obligativitatea vizei pentru titularii de pașapoarte diplomatice și de serviciu, precum și Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea și consultările dintre ministerele afacerilor externe ale României și Republicii Arabe Egipt, document care va stimula schimburile de delegații între cele două ministere pentru consultare și informare asupra relațiilor bilaterale, precum și pe diferite teme regionale și internaționale. 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice