Centrul de presă

Reuniunea Anuală a Diplomației Române – ediția 2017

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.08.2017

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 29 august - 1 septembrie 2017, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), cu tema „O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României”.

Evenimentul, organizat, conform tradiției, în preajma Zilei Diplomației Române – 1 septembrie, îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ai României din străinătate, fiind un prilej de evaluare a îndeplinirii obiectivelor de politică externă și de stabilire a liniilor strategice viitoare de acțiune ale diplomației române.

Deschiderea oficială a Reuniunii va avea loc marți, 29 august, cu participarea Preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, gazda evenimentului fiind ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

În cadrul dezbaterilor, accentele vor fi puse asupra unei evaluări a realizărilor și a ceea ce trebuie făcut în continuare, din perspectiva obiectivelor prioritare ale României într-o gamă largă de dosare de interes, între care: agenda europeană, securitatea și apărarea, buna vecinătate, aportul diplomației la dezvoltarea României, candidatura României la un loc de membru nepermanent în CS ONU și, în plan strategic mai larg, conduita activă în organizațiile internaționale și în promovarea diferitelor teme și componente ale unui multilateralism eficient.

La ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomației Române vor fi prezenți, în calitate de invitați speciali ai ministrului afacerilor externe, ministrul afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt, Sameh Hassan Shoukry, ministrul afacerilor externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, şi ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.

În cadrul diferitelor segmente ale evenimentului, alături de șefii misiunilor diplomatice, vor participa membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale,  reprezentanţi ai Corpului Diplomatic străin acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai mediului de afaceri și ai mediului academic, precum și înalți responsabili din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și diplomați români deveniți înalți oficiali în cadrul organizațiilor internaționale.

Programul include, totodată, primirea șefilor misiunilor diplomatice ale României de către Preşedintele României, Klaus Iohannis.

În acest an, un segment important al programului va fi orientat spre dezbateri concrete și oportunități de dialog direct între șefii misiunilor diplomatice ale României și reprezentanți ai mediului de afaceri românesc. Prim-ministrul României, Mihai Tudose, se va întâlni cu şefii de misiuni în cadrul acestui segment.

În premieră, ediția 2017 a RADR va include o componentă de întâlniri cu autorităţi locale şi vizite la obiective de interes economic, în teritoriu.

 

Informații suplimentare:

La secțiunile publice ale evenimentului are acces numai presa acreditată în prealabil.

Accesul presei acreditate la sesiunile publice ale Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române va fi permis pe bază de ecuson. Acesta se poate ridica marți, 29 august, în intervalul orar 08.15-08.45, de la biroul de acreditare.

Pentru ridicarea ecusonului este necesară prezentarea legitimaţiei de presă şi a unui act de identitate. Rugăm reprezentanţii mass-media care vor acoperi şi sesiunile de miercuri, 30 august, să aibă asupra lor ecusonul de acces.

Reuniunea se desfăşoară la Hotel Marriott din Bucureşti, Calea 13 Septembrie, nr. 90, sector 5, București.

 

Program

 

 

Alte articole pe aceeaşi temă