Centrul de presă

Implementarea proiectului Magistralei de metrou Gara de Nord – Aeroportul ”Henri Coandă”, care beneficiază și de finanțare japoneză, discutată de ministrul Teodor Meleșcanu și ministrul de stat pentru afaceri externe din MAE japonez

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.07.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 19 iulie 2017, pe ministrul de stat japonez pentru afaceri externe, Nobuo Kishi, aflat într-o vizită de lucru în România.

Demnitarul român a subliniat importanța deosebită acordată de țara noastră impulsionării relațiilor cu Japonia, prin consolidarea dialogului politic la nivel înalt și extinderea cooperării economice bilaterale. Ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat apreciere pentru prezența firmelor japoneze în România, precum și speranța atragerii de noi investiții japoneze, pe fondul unui mediu economic românesc atractiv, caracterizat de o creștere economică solidă, un sistem fiscal favorabil și o forță de muncă cu un grad ridicat de calificare. Oficialul român a punctat oportunitățile de cooperare economică din domeniul IT, industriei auto, agriculturii și turismului.      

Ministrul de stat Nobuo Kishi a remarcat cu satisfacție cursul ascendent al cooperării româno-japoneze în ultimii ani, reflectat inclusiv de faptul că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România. Cei doi oficiali au discutat despre implementarea proiectului Magistralei de metrou Gara de Nord – Aeroportul ”Henri Coandă”, care beneficiază și de finanțare japoneză. Oficialul român a subliniat determinarea autorităților de la București în finalizarea proiectului, dovadă fiind și adoptarea, la 13 iulie 2017, a Hotărârii de Guvern privind exproprierile pe coridorul Magistralei. Au fost evocate, de asemenea, consistența și potențialul colaborării bilaterale în sfera cercetării, științei și tehnologiei, ilustrate și de prezența profesorului japonez Kazuo Tanaka în calitate de Director Științific în cadrul Proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele.

Ambele părți au manifestat dorința dezvoltării cooperării în domeniul educației, culturii și al schimburilor interumane. În context, ministrul român a exprimat interesul special pentru permanentizarea regimului de scutire de viză pentru turiștii români care călătoresc în Japonia, regim acordat în prezent pe baze temporare.

Întrevederea a prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii referitoare la evoluțiile de actualitate de pe scena internațională, cu accent pe aspectele de securitate din Asia de Est și Europa de Est, precum și privind viitorul UE și Brexit.

 

Informații suplimentare

Ministrul de stat japonez pentru afaceri externe, Nobuo Kishi,  efectuează o vizită de lucru în România, care mai include, alături de întrevederea de la MAE, primiri la Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi, respectiv, la Prim-ministrul român, Mihai Tudose. Este a doua vizită în România a demnitarului nipon, prima având loc în decembrie 2013.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice