Centrul de presă

Vizita în România a ministrului Afacerilor Externe al Republicii Ungare, János Martonyi, în contextul participării la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
01.09.2010

 Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Ungare, János Martonyi, a participat astăzi, 1 septembrie 2010, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, în cadrul căreia a susţinut un discurs privind priorităţile diplomaţiei ungare pentru 2011, în contextul deţinerii de către Republica Ungară a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2011.

„Prezenţa domnului János Martonyi la Reuniunea Ambasadorilor transmite un semnal politic limpede cu privire la voinţa noastră de a întări vocea regiunii, printr-o mai bună coordonare la nivelul noilor state membre şi, bineînţeles, de a fructifica în interesul european şi naţional, agenda Preşedinţiei ungare a Uniunii Europene pe subiecte care ţin de Strategia 2020, securitatea energetică, Strategia UE pentru Regiunea Dunării şi, mai ales, de aderarea noastră la Spaţiul Schengen, în martie 2011”, a declarat şeful diplomaţiei române.

Ministrul ungar János Martonyi a apreciat oportunitatea de a se adresa corpului diplomatic al României: „Acest prilej de a vorbi în faţa ambasadorilor este foarte onorant pentru mine. Consider că este expresia bunelor relaţii bilaterale existente între ţările noastre”.  

În marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut un dejun de lucru cu omologul ungar, János Martonyi.

Agenda convorbirilor a fost axată pe problematica europeană, în contextul multiplelor interese comune ale celor două părţi în perioada Preşedinţiei ungare a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2011. Ministrul János Martonyi a asigurat România de sprijinul Ungariei pentru aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, conform calendarului stabilit, în luna martie 2011.

În ceea ce priveşte Strategia UE pentru Regiunea Dunării, cei doi miniştri au reiterat importanţa acestui proiect pentru dezvoltarea Bazinului Dunării, în special în zona Europei Centrale. Acest subiect va fi inclus pe agenda Şedinţei Comune a Guvernelor României şi Republicii Ungare, care se va desfăşura în această toamnă, în România.

În ceea ce priveşte Serviciul European de Acţiune Externă, ministrul Teodor Baconschi a subliniat importanţa asigurării echilibrului geografic în componenţa acestuia, în vederea reprezentării echitabile a tuturor statelor membre.

Cei doi demnitari au evaluat stadiul foarte bun al dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Ungară, cu accent pe proiectele importante de dezvoltare pe care cele două state le desfăşoară: interconectarea reţelelor de gaz şi energie electrică ale celor două ţări, în contextul mai larg al asigurării securităţii energetice în regiune; coridoarele europene de transport şi proiectele de dezvoltare a infrastructurii, inclusiv proiectul Via Carpatica; cooperarea în domeniul administraţiei şi internelor.

Cei doi miniştri au discutat despre perspectiva europeană a Balcanilor de Vest. Şeful diplomaţiei româneşti a reiterat poziţia României de nerecunoaştere a independenţei Kosovo. Cei doi miniştri au pus accentul pe importanţa unui dialog constructiv între Belgrad şi Priştina.

Ministrul Teodor Baconschi a subliniat necesitatea susţinerii perspectivei europene a Republicii Moldova şi a salutat implicarea Republicii Ungare în Grupul Informal de Prieteni ai acesteia.

Vizita ministrului Afacerilor Externe ungar a inclus primirea la Preşedintele României Traian Băsescu şi o întrevedere cu viceprim-ministrul Markó Bela.  

 

 

 

 

Informaţii suplimentare

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române s-a bucurat în acest an de prezenţa ministrului Afacerilor Externe al Republicii Ungare, János Martonyi, care a susţinut un discurs public privind Priorităţile Preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din anul 2011.

La sesiunea de deschidere a Reuniunii din acest an au participat Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, Primul Ministru al României, Emil Boc, Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu şi Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Ziua Diplomaţiei Române se celebrează în fiecare an în luna septembrie.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române oferă oportunitatea unei analize aprofundate a obiectivelor de politică externă ale României, a instrumentelor adecvate pentru atingerea acestora, precum şi a celor mai eficiente modalităţi de a reuni ţări partenere în abordarea provocărilor prezente la nivel european şi global. 


Eveniment organizat cu sprijinul

 

 

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă