Centrul de presă

Consultări politico-diplomatice între secretarul de stat Monica Gheorghiță și secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale al Cambodgiei, Ouch Borith

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
09.07.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiţă, a avut astăzi, 9 iulie 2017, o rundă de consultări politico-diplomatice cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si al Cooperării Internaționale al Regatului Cambodgiei, Ouch Borith.

Oficialul român a subliniat semnificația specială a dialogului cu partea cambodgiană, primul la acest nivel după mai mult de 25 de ani. A evidențiat atenția acordată de Guvernul de la București relansării relațiilor de ansamblu ale României cu partenerii tradiționali din Asia, printre care se numără și Regatul Cambodgiei. A punctat relevanța aniversării, în anul 2018, a 55 de ani de relații diplomatice româno-cambodgiene, cei doi oficiali având un schimb de vederi privind modalitățile de marcare a anului aniversar.

Cei doi demnitari au evidențiat interesul comun pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale dintre România și Regatul Cambodgiei și au reliefat potențialul  de cooperare în domeniul petrolului și gazelor, turismului, agriculturii, construcțiilor, precum și în sfera IT.

Oficialul român a evidențiat importanța cooperării pe linia educației, prin creșterea numărului de burse acordate studenților cambodgieni și inițierea de relații directe de parteneriat între universitățile din cele două țări.

Cele două părți au subliniat necesitatea actualizării și completării cadrului juridic bilateral, pentru asigurarea unui cadru adecvat avansării relațiilor bilaterale în ansamblu. În context, a transmis deschiderea manifestată și propunerile concrete ale ministerelor justiției, finanțelor publice, muncii și justiției sociale, turismului și, respectiv, afacerilor interne de la București pentru dezvoltarea cooperării cu instituțiile omoloage din Regatul Cambodgiei.

Cu ocazia consultărilor, cei doi oficiali au semnat Acordul în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, mass-media, tineretului şi sportului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Cambodgiei, precum și Memorandumul de Înțelegere între Ministerul român al Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale din Regatul Cambodgiei.

Oficialii român și cambodgian au avut, de asemenea, un schimb de opinii deschis şi constructiv pe teme de actualitate ale scenei internaționale, printre care viitorul proiectului european, Brexit, situația din regiunea Mării Negre și din Europa de Est, evoluțiile din Asia de Sud și relațiile regatului Cambodgiei cu principalii actori globali.

 

Informaţii suplimentare:

Secretarul de stat cambodgian efectuează o vizită în România în perioada 8-12 iulie 2017, conducând o delegație care include, alături de reprezentanți ai MAE cambodgian, un secretar de stat și doi directori din cadrul Ministerului cambodgian al Comerțului. Cu prilejul vizitei, se află în România și un grup de reprezentanți ai Camerei de Comerț a Cambodgiei și ai mediului de afaceri din această țară, context în care partea română a perfectat întrevederi la Camera de Comerț și Industrie a României, Prefectura și Camera de Comerț și Industrie Prahova, precum și întâlniri cu firme românești. La 10 iulie 2017, va fi semnat un memorandum de înțelegere privind colaborarea dintre cele două Camere de Comerț naționale. 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice