Centrul de presă

MAE salută aniversarea a 95 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Letonia

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
02.06.2017

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 2 iunie 2017, a 95 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Letonia.

În acești 95 de ani, România și Letonia s-au confruntat cu provocări extraordinare, dar au reușit, printr-un remarcabil efort al propriilor popoare și prin cooperarea cu partenerii, să le depășească și să păşească împreună într-o nouă eră a libertății, democrației, securității și respectului pentru drepturile omului, în cadrul comunității euro-atlantice.

Astăzi, România și Letonia sunt parteneri apropiați în Uniunea Europeană și NATO, împărtășind aceleași valori și urmărind obiective similare de politica externă. Atât România, cât și Letonia doresc o regiune sigură, stabilă și prosperă, o Uniune Europeană puternică și o relație transatlantică consolidată. Cele două state susțin democrația și drepturile omului și contribuie la securitatea spațiului euro-atlantic. De asemenea, sprijină aspirațiile europene sau euro-atlantice ale partenerilor estici. România și Letonia au, frecvent, schimburi de opinii pe teme de interes reciproc si își coordonează pozițiile în organizațiile internaționale.

România și Letonia vor continua colaborarea strânsă în toate aceste domenii și își vor consolida cooperarea politică, economică, culturală, bilaterală, în beneficiul reciproc al popoarelor lor.

Ambasada României la Vilnius (acreditată și în Letonia) va marca aniversarea a 95 de ani printr-o serie de evenimente politice și culturale care vor avea loc pe parcursul anului 2017.
 

Informatii suplimentare:

România a recunoscut independența Letoniei la 26 februarie 1921, printr-o telegramă trimisă de reprezentantul României la Copenhaga ministrului afacerilor externe al Letoniei. Președintele Adunării Constituționale a Letoniei a trimis, la 27 ianuarie 1922, o scrisoare Ministerului Afacerilor Externe al României, prin care anunţa decizia Adunării de numire a domnului Mārtiņš Ņukša în calitatea de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar în România. Dl Mārtiņš Ņukša a prezentat scrisorile de acreditare Regelui Ferdinand I la 2 iunie 1922, aceasta fiind data la care au fost stabilite relațiile diplomatice dintre România și Republica Letonia. Dl. Alexandru G. Florescu, Reprezentantul Extraordinar și Ministrul Plenipotențiar al României, a fost acreditat în Letonia la 19 iunie 1924.

Ambasada României în Republica Letonia, cu sediul în Vilnius (Lituania), a fost deschisă în 1992.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice