Centrul de presă

Consultări la MAE cu secretarul de stat în MAE finlandez, Peter Stenlund

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
23.05.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 23 mai a.c., pe Peter Stenlund, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe finlandez. În cadrul vizitei în România, acesta a mai avut întrevederi cu secretarul de stat Victor Micula și cu secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu.

În cadrul întrevederilor au fost trecute în revistă principalele dimensiuni de cooperare ale relației româno-finlandeze, ambele părți apreciind potențialul de colaborare, atât pe linie bilaterală, cât și în plan european și internațional.

În plan bilateral, a fost subliniat interesul ambelor părți de a identifica noi oportunități pentru consolidarea dialogului politic și diversificarea cooperării sectoriale, fiind salutată apropiata vizită la București a Prim–ministrului Finlandei, Juha Sipilä.

A fost evidențiată, totodată, importanța unei cooperări strânse între România și Finlanda, în cadrul Trio-ului președințiilor semestriale ale Consiliului UE, pe care cele două țări le vor exercita succesiv în 2019.

Referitor la cazul minorilor Jalaskoski, care dețin și cetățenia română, instituționalizați în prezent pe teritoriul Finlandei, ministrul Meleșcanu a subliniat că România nu poate fi indiferentă la situațiile dificile în care se află cetățenii săi. A manifestat  interesul de a avea un dialog constructiv cu autoritățile finlandeze, care să conducă la obținerea accesului autorităților române competente la acești copii.

În discuțiile cu secretarul de stat Victor Micula a fost abordată o gamă largă de subiecte vizând intensificarea cooperării bilaterale, inclusiv pe palierul educațional, unde Finlanda excelează prin bune practici. Discuția a inclus și o componentă de substanță referitoare la dimensiunea de securitate a UE, cu accent pe cooperarea UE–NATO și pe importanța principiului de complementaritate al celor două organizații.

De asemenea, cei doi secretari de stat au analizat evoluțiile geopolitice atât în regiunea Mării Negre, cât și în cea a Mării Baltice, evidențiind importanța acestor spații în logica promovării securității frontierei estice a UE, dar și a flancului estic al Alianței Nord-Atlantice. A fost evidențiată importanța unui Parteneriat Estic de succes pentru promovarea stabilităţii şi bunăstării statelor partenere interesate de menținerea parcursului european.

În cadrul consultărilor cu secretarul general al MAE, discuția s-a axat pe schimbul de bune practici privind aspecte consulare, dimensiunea de resurse umane și de organizare instituțională a ministerelor de externe. În perspectiva preluării de către România a Președinției rotative a Consiliului UE, în a doua parte a anului 2019, partea finlandeză a împărtășit o serie de aspecte privind experiența proprie la preluarea președințiilor Consiliului UE, în 1999, respectiv în 2006, cu accent pe dimensiunile de resurse umane, finanțe și logistică.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice