Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu delegația Comisiei pentru Afaceri Externe a Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez, condusă de Pan Yunhe, președintele Comisiei

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
10.05.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut astăzi, 10 mai 2017, o întrevedere cu delegația Comisiei pentru Afaceri Externe a Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez, condusă de Pan Yunhe, președintele Comisiei.

Întâlnirea a prilejuit un amplu schimb de opinii privind stadiul actual și perspectivele relațiilor româno-chineze în plan politic, economic și al schimburilor interumane. Cele două părți și-au exprimat satisfacția pentru dinamica cooperării bilaterale și au subliniat, totodată, potențialul semnificativ de extindere a acestei cooperări. A fost evidențiat rolul important al dialogului interparlamentar în susținerea interesului comun de aprofundare a relațiilor dintre cele două țări și s-a convenit intensificarea contactelor dintre forurile legislative român și chinez.

Ministrul afacerilor externe a subliniat atenția pe care partea română o acordă consolidării și diversificării Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare cu R. P. Chineză, participării active în cadrul formatului de cooperare China–Europa Centrală și de Est, precum și implicării efective în proiectele sub egida inițiativei chineze a Noilor Drumuri ale Mătăsii.

A fost reliefată semnificația deosebită a aniversării, în anul 2019, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-chineze și a 15 ani de la lansarea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre cele două țări. S-a agreat colaborarea apropiată pentru stabilirea unui calendar adecvat de acțiuni în România și R. P. Chineză vizând marcarea acestei aniversări.                                           

Ambele părți au reafirmat interesul realizării în România a unor proiecte de cooperare economică în domenii importante pentru dezvoltare, cum sunt infrastructura și energia, precum și de a amplifica schimburile comerciale bilaterale, urmărind în paralel echilibrarea balanței comerciale, favorabilă R. P. Chineze. În context, demnitarul chinez a punctat oportunitățile relevante oferite de comerțul electronic pentru stimularea relațiilor economice bilaterale. 


Informații suplimentare

Conferința Consultativă Politică a Poporului Chinez este o instituție politică cu rol consultativ în probleme politice, economice, culturale și sociale, ai cărei delegați provin în mare parte din partidele politice și organizațiile profesionale din China. Prima sesiune a Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez s-a desfășurat la Beiping (Beijing), la 21 septembrie 1949.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice