Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a ambasadorului R. Albania în România, Ilir Tepelena

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.04.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit joi, 20 aprilie 2017, pe ambasadorul Republicii Albania la București, Ilir Tepelena.

S-a realizat o trecere în revistă a obiectivelor privind colaborarea bilaterală, în scopul consolidării dialogului și a cooperării dintre cele două state.

În acest context, a fost realizat un schimb de opinii privind modalități optime de creștere a cooperării bilaterale, cu accent pe consolidarea cooperării economice și la nivel sectorial.

Ministrul Teodor Meleșcanu a reliefat că legăturile istorice dintre cele două state, precum și dialogul politic intensificat din ultimii ani constituie premise solide pentru dinamizarea relației bilaterale, cât și pentru înregistrarea de evoluții în probleme de pe agenda bilaterală.

Șeful diplomației române a reiterat disponibilitatea României de a continua să sprijine parcursul european al R. Albania şi a exprimat deschiderea pentru oferirea de expertiză în domenii de interes pentru Republica Albania. În acest sens, partea română a propus identificarea de modalităţi concrete, inclusiv prin utilizarea instrumentelor de tip ODA, prin care experții români să împărtășească din propria experiență instituțiilor din Tirana, pentru a sprijini adaptarea mai rapidă la cerințele UE.

În context, ministrul afacerilor externe a exprimat speranța că se vor înregistra progrese în diferitele dosare de pe agenda bilaterală, în special în ceea ce privește finalizarea procesului de restituire a Casei Iorga de la Saranda și drepturile minorității de aromâni din Albania. Așteptările părții române au la bază angajamentele asumate și la nivel înalt de partea albaneză, atât în plan bilateral, cât și în dialogul cu Uniunea Europeană.

Ambasadorul Republicii Albania în România, Ilir Tepelena, a mulțumit pentru sprijinul acordat de România în momente importante din istoria Albaniei, sprijin transpus concret și pentru parcursul european al R. Albania. Totodată, a împărtășit opinia privind necesitatea dezvoltării cooperării bilaterale multisectoriale și a evidențiat eforturile sale pentru înregistrarea unor evoluții concrete privind cooperarea în domenii de interes reciproc, cu accent pe domeniul economic.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice