Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu viceprim-ministrul şi ministrul de externe al Turkmenistanului, Rashid Meredov

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
17.03.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a primit, la 17 martie 2017, la Bucureşti, vizita oficială a Viceprim-ministrului şi ministrul de externe al Turkmenistanului, Rashid Meredov.

Vizita a avut ca principal obiectiv dinamizarea dialogului şi a cooperării bilaterale, cu accent pe colaborarea economică în domeniile stabilite de documentele semnate la cel mai înalt nivel, care privesc relațiile româno-turkmene la nivel de parteneriat: Declaraţia Comună Prezidenţială, din iulie 2009, și Planul de Acţiuni pentru implementarea Declaraţiei Comune Prezidenţiale, din octombrie 2012.

De asemenea, vizita a fost importantă în contextul în care, în anul 2017, România şi Turkmenistan celebrează 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

Agenda discuţiilor a cuprins stadiul şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale între România şi Turkmenistan, calendarul contactelor bilaterale la diferite nivele în 2017; cooperarea pe dimensiunea economică, în domeniile energetic, transporturi - cu accent pe intensificarea colaborării în vederea realizării proiectului Coridorului de Transport de Mărfuri Marea Caspică - Marea Neagră.

Temele internaţionale de pe agenda de discuţii au inclus cooperarea România - Turkmenistan în cadru multilateral, în special la ONU, relaţiile Turkmenistanului cu UE, evoluţiile de securitate cu relevanţă pe plan regional şi internaţional, lupta contra terorismului etc.

Cu ocazia vizitei, a fost semnat Planul de Acțiuni pentru cooperarea la nivelul MAE în perioada 2017-2018, precum şi Acordul între Agenţia naţională de presă AGERPRES și Agenţia Statală de Presă a Turkmenistanului (TDH) privind schimbul de informaţii.

În cadrul discuţiilor, ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat deschiderea României pentru extinderea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes comun, cu precădere în ceea ce priveşte cooperarea economică, în domeniile energiei şi transporturilor. A subliniat că tendința de creștere din ultimii ani a volumului schimburilor bilaterale trebuie încurajată, inclusiv prin organizarea, în anul 2017, a unei noi sesiuni a Comisiei Mixte Economice şi a unui Forum de Afaceri bilateral.

Ministrul Rashid Meredov a exprimat apreciere pentru cursul ascendent al relaţiilor bilaterale, precum şi pentru cooperarea în format multilateral, subliniind statutul României de poartă de intrare a Turkmenistanului în Europa. A exprimat interesul ţării sale pentru exportul turkmen de gaze spre Europa, inclusiv prin intermediul proiectului AGRI. 

În domeniul educaţiei, părţile au subliniat importanţa implementării prevederilor Programului de colaborare în domeniul educaţiei pentru perioada 2015-2017, precum şi aspecte referitoare la organizarea, în anul 2017, a „Zilelor Culturii Române în Turkmenistan”.

Ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat sprijin pentru aprofundarea cooperării Turkmenistanului cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul oferit de Strategia UE revizuită pentru Asia Centrală. Cei doi miniştri au discutat și despre perspectivele cooperării dintre UE şi Turkmenistan în domeniul energetic, cu referire la evoluţiile în proiectul Conductei Transcaspice.

Cei doi miniștri de externe au apreciat nivelul bun de cooperare româno-turkmenă în cadru multilateral, cu precădere la nivelul ONU.

 

Fotografii de la eveniment se regăsesc la adresa: http://www.mae.ro

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice