Centrul de presă

Vizita secretarului de stat Dan Neculăescu în Republica Moldova

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.03.2017

Secretarul de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global, Dan Neculăescu, a avut joi, 16 martie 2017, la Chișinău, consultări politice bilaterale cu vice-miniștrii afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova, Lilian Darii și Daniela Morari. De asemenea, a avut o întrevedere cu vice-premierul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Gheorghe Bălan. 

În cursul întrevederilor cu oficialii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, secretarul de stat Dan Neculăescu a remarcat progresele înregistrate de autoritățile din Republica Moldova în domeniul reformelor, evocând importanța menținerii angajamentului și a unui ritm susţinut în implementarea acestora, cu precădere în domeniile cu impact direct asupra îmbunătățirii vieții cetățenilor. 

Totodată, oficialul român a subliniat că România va continua să acorde sprijinul necesar Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE şi că rezultatele pozitive înregistrate până în prezent trebuie consolidate printr-un efort consecvent suplimentar. Cele două părți au convenit să îmbunătățească coordonarea în susţinerea eforturilor Republicii Moldova de atingere a obiectivelor de agendă europeană, inclusiv prin intermediul Comisiei mixte interguvernamentale pentru integrare europeană. 

De asemenea, au fost trecute în revistă acțiunile bilaterale programate pentru perioada următoare, fiind evaluat şi stadiul proiectelor de cooperare pe diverse domenii de activitate, cum ar fi cel al asistenţei pentru dezvoltare. 

Cele două părți au abordat și aspecte de interes legate de pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic din acest an, precum şi ultimele evoluţii regionale.

 În cadrul întrevederii cu vicepremierul pentru reintegrare al Republicii Moldova, secretarul de stat român a subliniat că formatul de negociere ”5+2” rămâne cadrul în care poate fi identificată o soluție politică durabilă a dosarului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Dan Neculăescu a remarcat conduita activă și implicarea autorităților de la Chișinău în buna derulare a discuțiilor din formatul ”5+2”, fapt care a contribuit semnificativ la o dinamică pozitivă.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice