Centrul de presă

Lansarea volumului “Constantin I. Karadja și salvarea evreilor români din Europa în timpul celui de-al treilea Reich (1932-1944)” la MAE

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.03.2017

În cadrul programului “Cartea lunii la MAE”, joi, 16 martie 2017, a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe  lansarea volumului  „Constantin I. Karadja și salvarea evreilor români din Europa în timpul celui de-al treilea Reich (1932-1944)”, coordonat de dr. Stelian Obiziuc şi dr. Ottmar Traşcă și apărut la editura „Argonaut” din Cluj-Napoca.

În prezentarea lucrării, au vorbit: ambasadorul Mihnea Constantinescu, fost preşedinte al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), dr. Radu Ioanid, directorul pentru programe arhivistice al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, dr. Stelian Obiziuc, directorul Unităţii Arhive Diplomatice din cadrul MAE şi istoricul dr. Ottmar Traşcă, cercetător în cadrul Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, Cluj-Napoca.

La eveniment au fost prezenţi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai mediului academic, tineri diplomaţi, jurnalişti.

În discursul de deschidere, ambasadorul Mihnea Constantinescu a menţionat că lansarea volumului “Constantin I. Karadja și salvarea evreilor români din Europa în timpul celui de-al treilea Reich(1932-1944)” reprezintă ultimul dintre evenimentele programate în timpul Președinției românești a IHRA.

Totodată, a făcut referire la activităţile ce au fost derulate pe timpul Preşedinţiei române a IHRA, pentru consolidarea educației în domeniul Holocaustului şi a invocat conduita şi integritatea profesională a diplomatului Constantin I. Karadja, ca valori de referinţă pentru tinerii diplomaţi.

În intervenţia sa, dr. Radu Ioanid a adresat aprecieri cu privire la acţiunile desfășurate de autoritățile române referitoare la memoria, educația și cercetarea Holocaustului, dar şi pentru onorarea memoriei victimelor Holocaustului, combaterii manifestărilor xenofobe și antisemite.

Directorul Unităţii Arhive Diplomatice din cadrul MAE, dr. Stelian Obiziuc, a evocat personalitatea diplomatului român Constantin I. Karadja (1889-1950) şi contribuţia meritorie a acestuia la dezvoltarea dreptului diplomatic şi consular românesc.

În intervenţia sa, dr. Stelian Obiziuc s-a referit la „Manualul diplomatic şi consular”, considerat „unul dintre cele mai avansate instrumente de lucru în epocă”. Lucrarea constituie o lucrare sistematică de excepţie, o contribuţie originală din perspectiva istoriei dreptului diplomatic şi consular românesc. Ea cuprindea actele normative, dar şi atribuţiile şi procedurile de lucru necesare activităţilor diplomatice şi consulare.

Dr. Stelian Obiziuc a menţionat că volumul dedicat activităţii diplomatului Constantin I. Karadja reflectă politica promovată de statul român faţă de minoritatea evreiască în perioada ascensiunii regimului nazist din Germania, dar şi în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Documentele publicate fructifică segmentul de corespondenţă consulară din arhiva diplomatică a MAE, şi oferă informaţii inedite din perspectiva istoriei diplomaţiei româneşti şi a istoriei contemporane, în sens mai larg.

În alocuţiunea sa, dr. Ottmar Traşcă a subliniat că lucrarea tratează, pe larg, activitatea pe care Constantin I. Karadja a întreprins-o în favoarea evreilor cu cetățenie română persecutați de regimul nazist și cuprinde o selecție de 331 de documente diplomatice din arhiva istorică a Ministerului Afacerilor Externe. Prin noutatea și prin bogăția informațiilor documentare puse în lumină, lucrarea oferă informații utile atât specialiștilor, cât și publicului interesat.

 

Informații suplimentare:

Cele două lucrări „Manualul diplomatic şi consular” şi „Diplomaţi români în slujba vieţii - Constantin I. Karadja și salvarea evreilor români din Europa în timpul celui de-al treilea Reich (1932-1944)” au fost publicate în cadrul proiectului ştiinţific demarat în anul 2010 de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca. Proiectul are în vedere valorificarea personalităţii omului de cultură şi diplomatului român de excepţie, Constantin I. Karadja (1889-1950), consul general al României la Berlin (1932-1941) şi director al departamentului consular (1941-1944) din cadrul Ministerului Afacerilor Străine.

Constantin I. Karadja a intrat în diplomaţie în 1920 și a deținut funcțiile de consul al României la Budapesta (1921-1922) şi Stockholm (1928-1930), iar  între anii 1932 şi 1941, de consul general la Berlin. Între 1941 şi 1944 a condus Departamentul Afacerilor Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Străine.

Întreaga activitate desfăşurată de Constantin Karadja în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe poate fi pusă pe două coordonate:

1. dimensiunea umanitară de excepţie reprezentată prin eforturile întreprinse, îndeosebi în anii 1942-1944, în vederea salvării de la exterminare a mii de evrei cu cetăţenie română din teritoriile controlate sau ocupate de Germania nazistă.

2. contribuţia personală la definirea şi practica instrumentelor moderne de lucru ale diplomaţiei româneşti, similare cu cele existente, la acea vreme, pe plan european.

În anul 2005,  Institutul  Yad Vashem din Ierusalim i-a acordat postum lui Constantin I. Karadja, titlul de „Drept între Popoare”.

Prin programul „Cartea lunii la MAE”, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să contribuie la crearea unui cadru de dezbatere între mediile diplomatice, academice, culturale şi ştiinţifice din România pe teme din domeniul relaţiilor internaţionale, politică externă şi istorie a diplomaţiei.