Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarațiile de presă susţinute de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, alături de vicepremierul și ministrul afacerilor externe și europene al Croației, Davor Ivo Stier

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
14.03.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu: Mulțumesc foarte mult. Bună ziua tuturor. Doresc să salut prezența la București a vice-prim ministrului și ministrului afacerilor externe și europene al Croației, domnul Davor Ivo Stier, subliniind faptul că este prima vizită oficială a unui ministru croat de externe la București din ultimii 7 ani.

Vizita domnului Stier are o semnificație simbolică și din alt punct de vedere, și anume faptul că în 2017, în acest an, aniversăm 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Croația (relațiile diplomatice au fost stabilite la 29 august 1992).

Am avut un dialog consistent şi substanțial cu omologul croat, având în vedere caracterul foarte bun al relațiilor bilaterale dintre noi și dorința ambelor state de consolidare și diversificare a cooperării ca parteneri în cadrul Uniunii Europene și în cadrul NATO.

În cadrul discuțiilor, am abordat și problemele relaţiilor economice dintre ţările noastre unde există în continuare un potențial foarte important de cooperare, care trebuie valorificat. Am exprimat dorința dinamizării cooperării economice bilaterale, prin identificarea de noi oportunități din perspectiva creșterii volumului schimburilor comerciale și investițiilor reciproce în cele două state.

Totodată, am discutat împreună cu domnul ministru Stier și despre rolul catalizator pentru relaţia bilaterală pe care îl au minoritatea croată din România, precum și comunitatea română din Croația. Am adresat mulţumiri domnului ministru pentru atitudinea pozitivă şi sprijinul pe care autoritățile croate îl acordă comunităților lingvistice românofone din Croația.

Am avut și un schimb de opinii aprofundat privind cooperarea noastră în context european. Sunt bucuros să vă împărtășesc faptul că România și Croația au viziuni similare sau foarte apropiate pe majoritatea dosarelor europene și în deosebi în condițiile actuale, dar și pentru viitorul proiectului european.

Am reliefat necesitatea unei abordări unitare, coerente, principiale și solidare în gestionarea provocărilor actuale de pe agenda internă și externă a Uniunii Europene, astfel încât să se asigure continuarea cu succes a proiectului european și consolidarea profilului Uniunii Europene în plan global.

O cooperare strânsă între România și Croația pe domeniul afacerilor europene este cu atât mai oportună în contextul apartenenței statelor noastre la Trio-ul Președințiilor Consiliului Uniunii Europene, mandat pe care ambele țări îl vor deține pentru prima oară de la aderarea la Uniune, România în primul semestru din 2019, iar Croația în primul semestru din 2020.

Am discutat și despre necesitatea utilizării depline a instrumentelor existente pentru gestionarea corespunzătoare a migrației și am subliniat aportul semnificativ pe care România îl aduce la asigurarea securității frontierei externe a Uniunii Europene.

Am subliniat importanța menținerii credibilității politicii de extindere a Uniunii Europene în raport cu statele candidate și cu statele care aspiră să devină membre ale UE. Am exprimat susținerea pentru continuarea extinderii procesului de dezvoltare a Uniunii Europene ca o politică cheie care contribuie la asigurarea stabilităţii, democraţiei şi securităţii întregii Europe.

Am discutat și despre importanța cooperării regionale, felicitându-l pe domnul ministru Stier pentru modul în care gestionează președinția Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei (SEECP), pe care Croația și l-a asumat.

Am făcut împreună și o scurtă evaluare a evoluțiilor din Balcanii de Vest, fiind de acord că este esențial să menținem stabilitatea și securitatea în regiune. Atât România, cât și Croația, au un interes deosebit pentru ancorarea irevocabilă și ireversibilă a regiunii pe calea europeană. Toate statele din zonă trebuie sprijinite și încurajate să implementeze reformele necesare.

Referitor la Republica Moldova, am evidențiat faptul că executivul de la Chișinău, precum și majoritatea parlamentară din această țară, sunt hotărâți să continue parcursul european. România va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova și va pleda pentru consolidarea sprijinului european pentru autoritățile de la Chișinău, pe baza implementării agendei de reforme.

Pe tema situației din Ucraina, am subliniat amândoi importanța și necesitatea implementării depline a Acordurilor de la Minsk, singurul instrument capabil să conducă la instaurarea unei păci durabile.

Am abordat și cooperarea dintre cele două state în cadrul Alianței Nord-Atlantice, reiterând susținerea României față de mesajul de solidaritate și unitate transmis cu ocazia Summit-ului de la Varșovia, inclusiv din punctul de vedere al angajamentului statelor aliate de a soluționa provocările care pot să apară, precum și cele referitoare la extinderea NATO.

 

Vă mulțumesc