Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu grupul șefilor de misiune din statele asiatice, acreditați la București

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
13.03.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 13 martie 2017, o întâlnire de lucru cu grupul șefilor de misiuni diplomatice din statele asiatice, acreditați la București: Republica Populară Chineză, Republica Coreea, Republica India, Republica Indonezia, Republica Islamică Iran, Japonia, Malaysia, Pakistan, Republica Turcia și Republica Socialistă Vietnam.

În cadrul întrevederii, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța acordată de Guvernul de la București promovării relațiilor României cu statele din spațiul Asia-Pacific, printr-o abordare pragmatică ce pune accent pe consolidarea cooperării economice în plan comercial și investițional. În context, demnitarul român a punctat obiectivele de întărire a parteneriatelor bilaterale și revigorare a relațiilor tradiționale cu țări din regiune, componente distincte ale dimensiunii de politică externă a Programului de Guvernare. Au fost discutate modalități de extindere și diversificare a cooperării multisectoriale a României cu statele din Asia-Pacific, fiind reliefat potențialul relevant de colaborare în domenii precum infrastructura, energia, IT și comunicații, agricultura și industria agroalimentară. Totodată, întâlnirea a evidențiat interesul comun pentru valorificarea mai eficientă a oportunităților oferite de instrumentele de colaborare ale UE cu statele din regiune.

Dialogul a prilejuit și un schimb de vederi față de o serie de dosare de actualitate ale scenei internaționale, inclusiv perspectivele proiectului european, Europa de Est, viitorul relațiilor transatlantice, evoluțiile politico-economice și în sfera securității în zona Asia-Pacific.