Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a rezidentului coordonator a.i. al sistemului ONU în România, Sandie Blanchet

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
08.03.2017

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a primit-o azi, 8 martie 2017, pe Sandie Blanchet, rezidentul coordonator a.i. al sistemului ONU în România şi reprezentant al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii - UNICEF la Bucureşti.

Șeful diplomației române a subliniat că participarea României la ONU şi la sistemul diplomaţiei mondiale al organizaţiei mondiale rămâne o prioritate a politicii externe a ţării noastre şi a exprimat disponibilitatea ţării noastre de a împărtăşi experienţa acumulată în procesul său de tranziţie democratică, economică şi socială altor ţări în situaţii similare.

A evidențiat totodată rezultatele cooperării foarte bune pe care țara noastră a avut-o cu structurile ONU pe plan local și a invocat proiectele importante pe care UNICEF le-a realizat în România pe linia promovării și respectării drepturilor copilului.

În context, cei doi oficiali au avut loc un schimb de opinii privind perspectivele cooperării dintre România şi UNICEF și în perioada următoare.

Reprezentantul rezident a.i. al sistemului ONU în România a exprimat disponibilitatea UNICEF de a sprijini ţara noastră în procesul pregătitor şi pe perioada Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în realizarea unor acţiuni şi proiecte din domeniul său de competenţă.


Informaţii suplimentare:

Prezenţa sistemului ONU în România datează din anii 1970, când – la Bucureşti – a fost deschis Biroul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare - PNUD. Treptat, alte programe şi fonduri ONU au deschis birouri în ţara noastră: Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii – UNICEF; Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie – UNFPA;  Înaltul Comisar ONU pentru refugiaţi – UNHCR; Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS; Centrul UNESCO pentru învăţământul superior – CEPES; Biroul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială – ONUDI şi Centrul de Informare al ONU – UNIC.

Odată cu aderarea României la UE şi cu trecerea în categoria donatorilor emergenţi, o serie dintre fondurile, programele şi agenţiile ONU în ţara noastră s-au închis. În prezent îşi mai desfăşoară activitatea în Casa ONU Biroul UNICEF, Biroul UNHCR şi Biroul Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei.

Biroul UNICEF în România a contribuit, prin proiecte legate de protecţia copilului derulate în ultimii 25 de ani, la dezvoltarea capacităţii instituţionale în domeniu, la sprijinul copiilor din zone rurale sau defavorizate, la implicarea organizaţiilor neguvernamentale la aceste activităţi.