Centrul de presă

Participarea secretarului de stat George Ciamba la segmentul la nivel înalt al Consiliului Drepturilor Omului

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
01.03.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a participat astăzi, 1 martie, la segmentul la nivel înalt al Consiliului ONU al Drepturilor Omului.

În intervenția susținută, demnitarul român a evidențiat rolul Consiliului pentru promovarea agendei globale a drepturilor omului, rol reconfirmat la împlinirea a zece ani de activitate a CDO. Secretarul de stat a apreciat în mod deosebit activitatea Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, precum și implicarea personală a lui Zeid Ra’ad al Hussein în îndeplinirea obiectivelor CDO. Afirmarea și consolidarea principiului universalității și interdependenței drepturilor omului, într-o manieră imparțială și angajată în valorile sistemului ONU, reprezintă garanții ale credibilității și relevanței activității acestui organism internațional.

Secretarul de stat George Ciamba a transmis prin mesajul său preocuparea față de situația umanitară din Siria și din Ucraina, în special față de civilii afectați de conflictele prelungite, exprimând speranța ca părțile implicate în cele două crize să continue dialogul și să coopereze de manieră deschisă cu mecanismele ONU special create, pentru identificarea unei soluții viabile pe termen lung.

Legătura puternică dintre pace, securitate, dezvoltare și drepturile omului este mai vizibilă ca oricând, iar comunitatea internațională și-a asumat să promoveze această paradigmă de dezvoltare durabilă prin agenda 2030, ale cărei principii sunt pe deplin asumate de România, a mai punctat secretarul de stat.

Într-o lume afectată de intensificarea curentului populist, este nevoie să răspundem prin promovarea universalității drepturilor omului, prin aprecierea diversității culturale a societăților noastre, prin promovarea valorilor democratice și educarea tinerelor generații în spiritul toleranței și acceptării. Fără acestea, nu vom putea construi societăți sigure și stabile, s-a arătat în mesaj.

 

Informații suplimentare:

Consiliul Drepturilor Omului (CDO) este un organism al Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva, fondat în anul 2006, ale cărui obiective majore sunt consolidarea promovării drepturilor omului, alături de monitorizarea și gestionarea situațiilor de încălcare a acestora. România a deținut calitatea de membru al CDO timp de două mandate, între 2006-2008, respectiv 2011-2014.