Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat Dan Neculăescu cu Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
22.02.2017

Secretarul de stat pentru afaceri regionale, Dan Neculăescu, a avut astăzi, 22 februarie 2017, o întrevedere cu Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia din Departamentul de Stat al SUA.

Cei doi oficiali au abordat stadiul Dialogului Strategic România-SUA de punere în aplicare a Declarației Comune privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat importanța Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, componentă fundamentală a politicii externe și de securitate a României. Totodată, a evidențiat contribuțiile semnificative ale țării noastre în calitate de aliat, în special decizia de asigurare a 2% din PIB pentru apărare, element care consolidează statutul de partener stabil și predictibil al României în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Partea americană a exprimat apreciere pentru modul în care România a înțeles să îndeplinească angajamentele la nivelul NATO.

Cu prilejul întrevederii au fost abordate și recentele evoluții interne din România. Partea americană a subliniat importanța continuării eforturilor autorităților române în ce privește combaterea corupției. Partea română a reiterat angajamentul României pentru consolidarea statului de drept și continuarea luptei anticorupție, evocând întrevederile recente avute pe această temă de  prim-ministrul și ministrul de externe ai României cu înalți oficiali europeni.

Cei doi diplomați au mai discutat despre prezența militară americană în România și au trecut în revistă dezvoltările înregistrate în plan regional, cu un accent sporit asupra securității în regiunea Mării Negre și evoluțiilor din vecinătatea estică, în special Republica Moldova. A fost subliniat interesul ambelor părți pentru aprofundarea coordonării între România și SUA pe aceste dimensiuni.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice

SUA