Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Yun Byung-se

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.02.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 20 februarie 2017, convorbiri cu ministrul afacerilor externe al R. Coreea, Yun Byung-se, aflat în vizită oficială în România.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța acordată de România dezvoltării relațiilor cu Coreea de Sud în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral, punctând faptul că implementarea Planului Comun de Acţiune al Parteneriatului reprezintă un obiectiv distinct al componentei de politică externă din Programul de guvernare al executivului de la București.

Cei doi miniștri au avut un schimb de vederi asupra celor mai relevante aspecte ale relaţiilor româno-sud-coreene în plan politic, economic, cultural, educaţional, în sfera sănătăţii, ştiinţei şi tehnologiei. A fost reliefată importanța intensificării dialogului politic pentru impulsionarea colaborării bilaterale în ansamblu.

Partea română a evidențiat interesul special pentru consolidarea relațiilor economice româno-sud-coreene prin valorificarea oportunităților diverse oferite în sfera schimburilor comerciale și a investițiilor de potențialul celor două economii, precum și de Acordul de Liber Schimb UE – Republica Coreea, intrat în vigoare în anul 2011. În context, a făcut trimitere la perspectivele încurajatoare de creștere ale economiei românești, precum și la angajamentul guvernului de la București de a consolida mediul de afaceri intern și, implicit, atractivitatea României pentru partenerii economici străini.       

Dialogul a prilejuit, de asemenea, abordarea elementelor de actualitate privind situația de securitate în Peninsula Coreeană, inclusiv în contextul noului test balistic efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană la 12 februarie. Cele două părți și-au exprimat îngrijorarea profundă față de continuarea încălcării de către autoritățile de la Pyongyang a Rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care solicită stoparea dezvoltării armelor de distrugere în masă și a programelor balistice ale R.P.D.C. Au reliefat necesitatea continuării eforturilor comunității internaționale vizând denuclearizarea, pacea şi securitatea Peninsulei Coreene, subliniind importanța implementării cu consecvență a sancțiunilor internaționale împotriva R.P.D.C.

Au fost abordate, totodată, elemente de actualitate privind problematici regionale și internaționale relevante de interes comun, precum evoluțiile din Uniunea Europeană, cu accent pe Brexit și viitorul proiectului european, criza din Ucraina, migrația și conflictul din Siria.   

Cu ocazia vizitei, cei doi miniştri au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea şi consultările dintre ministerele afacerile externe ale României şi Republicii Coreea, document care va stimula schimburile de delegaţii între cele două ministere pentru consultare şi informare asupra relaţiilor bilaterale, precum şi pe diferite teme regionale şi internaţionale.    


Informaţii suplimentare

Republica Coreea este singura ţară din Asia cu care România a stabilit relaţii de Parteneriat Strategic, iar România a fost, pentru Republica Coreea, prima ţară din Uniunea Europeană cu care a stabilit relaţii cu acest statut (2008). În iulie 2010, a fost semnat Planul Comun de Acţiune vizând implementarea Parteneriatului Strategic, ce include repere concrete de acțiune în linia principiilor și obiectivelor Parteneriatului.

Republica Coreea este unul dintre principalii parteneri economici ai României în regiunea Asia-Pacific, ocupând poziţia a doua ca destinaţie a exporturilor româneşti, după Republica Populară Chineză, şi a treia ca sursă de importuri. Principalele domenii de cooperare sectorială sunt energie, IT&C, industria electronică, siderurgie, componente auto şi construcţii navale. În prezent, în România operează 224 societăţi comerciale cu capital sud-coreean. La 31 decembrie 2016, volumul schimburilor comerciale dintre România şi Republica Coreea a fost de 895 mil. USD, din care, exporturi românești, 328 mil. USD, iar importuri, 567 mil. USD.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice