Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Victor Micula la prima reuniune la nivel înalt pentru implementarea Memorandumului de Înţelegere dintre MAE şi Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.11.2016

Secretarul de stat a participat în perioada 17-18 noiembrie 2016, la Washington, la prima reuniune la nivel înalt pentru implementarea Memorandumului de Înţelegere dintre MAE şi Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Alexandru Victor Micula s-a întâlnit cu administratorul USAID, Gayle Smith, și cu adjuncții administratorului, Thomas Melia, Margot Ellis și Jonathan Katz, iar discuţiile s-au concentrat pe oportunităţile de cooperare comună în statele din Europa de Est, Caucaz și Balcanii de Vest. Au fost stabilite principalele linii de cooperare comună în Republica Moldova pentru perioada imediat următoare, în domenii precum: energia, agricultura, siguranța alimentară, buna guvernanță, patrimoniul hasidic.

Delegaţia MAE a susţinut la 18 noiembrie, o intervenţie în cadrul dezbaterii publice organizate de German Marshall Fund cu privire la provocările şi oportunităţile de parteneriat din regiunea Mării Negre, în care a subliniat rolul stabilizator al României în regiune şi importanţa diversificării parteneriatelor cu statele din vecinătatea estică și Balcanii de Vest.

În acelaşi timp, a avut loc un schimb de experienţă inter-instituţională, transfer de expertiză și bune practici între MAE şi USAID, în contextul constituirii Agenției române de cooperare pentru dezvoltare.


Informaţii de context

La data de 25 mai 2016, a fost semnat la Washington un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe și Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională, care pune bazele dezvoltării parteneriatului de cooperare dintre România și Statele Unite ale Americii în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare.

Memorandumul prevede implementarea de iniţiative și proiecte comune de cooperare a celor două părţi, cu scopul contribuirii la dezvoltarea, creșterea economică și prosperitatea statelor din Europa de Est, Caucaz și Balcanii de Vest.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice

SUA