Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe al României, Lazăr Comănescu, la cea de-a 21-a reuniune ministerială UE-ASEAN

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.10.2016

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat la cea de-a 21-a reuniune ministerială Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice (UE-ASEAN), care a avut loc la Bangkok (Regatul Thailandei), în perioada 13 - 14 octombrie 2016.  

În cadrul reuniunii, miniştrii afacerilor externe au abordat subiecte de actualitate de pe agenda UE-ASEAN, acordând o atenție specială evaluării stadiului și direcţiilor viitoare de dezvoltare a parteneriatului bi-regional, inclusiv din perspectiva intrării în vigoare, la 31 decembrie 2015, a comunităţii economice ASEAN și a aniversării, în 2017, a 40 de ani de dialog UE-ASEAN. De asemenea, evenimentul a prilejuit un schimb de vederi cuprinzător asupra evoluţiilor din cele două regiuni, precum și din proximitatea acestora, cu accent pe situaţia din Ucraina, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, fenomenul migrației și combaterea terorismului internațional. 

În intervenţia sa, ministrul Lazăr Comănescu a evidențiat expertiza oferită de România în diverse domenii de cooperare UE-ASEAN, precum securitatea maritimă, drepturile omului, combaterea traficului de persoane, a criminalității transfrontaliere și lupta împotriva terorismului. Demnitarul român a subliniat, de asemenea, implicarea țării noastre în promovarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării și în  cadrul inițiativei de cooperare Dunăre – Mekong, ca modalitate de stimulare a dezvoltării economice și a consolidării conectivității între cele două continente.

Reuniunea ministerială s-a încheiat cu adoptarea „Declarației de la Bangkok privind promovarea unui parteneriat global ASEAN-UE pentru obiective strategice comune”, care prevede continuarea consolidării cooperării UE-ASEAN și ridicarea sa la nivel de parteneriat strategic, în anul 2017. 

 

Informaţii suplimentare:

ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Singapore, cărora li s-au alăturat Brunei - 1984, Vietnam - 1995, Laos, Myanmar - 1997 și Cambodgia - 1999. Activitatea curentă este gestionată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus de Secretarul General Le Luong Minh, cu rang de ministru. 

Obiectivele principale ale organizaţiei sunt accelerarea creşterii economice, a progresului social şi a dezvoltării culturale în regiune, precum şi promovarea păcii şi stabilităţii regionale. Între statele membre ASEAN există cooperare politică, economică, de securitate şi pentru dezvoltare. Toate cele 10 state ASEAN, împreună cu Secretariatul ASEAN, fac parte din ASEM (Asia-Europe Meeting), platformă de dialog la care participă şi România.