Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la reuniunea coordonatorilor naţionali ai Forumului de cooperare China - Europa Centrală şi de Est (16+1)

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.10.2016

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula, coordonatorul naţional al României în formatul 16+1, a participat, la Riga, la data de 14 octombrie 2016, la Reuniunea coordonatorilor naţionali ai formatului de cooperare China şi statele din Europa Centrală şi de Est (16+1). Reuniunea din capitala Letoniei a avut drept scop pregătirea agendei, a documentelor şi a proiectelor de cooperare ce vor fi discutate la Summit-ul la nivelul premierilor ce se va desfăşura tot la Riga, în perioada 5 - 6 noiembrie 2016.

Cu acest prilej, secretarul de stat a subliniat importanţa pe care România o acordă intensificării cooperării în cadrul Forumului 16+1 şi realizării proiectelor convenite în noiembrie 2015 la Suzhou, R. P. Chineză.

Participanţii au fost informaţi în legătură cu operaţionalizarea în perioada următoare a Centrului de Dialog şi Cooperare în Domeniul Energiei (CDCDE), care va funcţiona în coordonarea Centrului Român al Energiei (www.crenerg.org).

România s-a angajat să organizeze şi să găzduiască acest centru de dialog de cooperare în domeniul energiei, ţinând cont şi de potenţialul cooperării in domeniul energetic între România şi China.

Secretarul de stat român a reafirmat interesul părţii române pentru iniţiativa chineză „One Belt, One Road”, proiect de dezvoltare orientat spre viitor, menţionând posibila conectare cu formatul „16+1” datorită poziţiei geografice a ţărilor Europei Centrale şi de Est pe traseul iniţiativei chineze.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice