Centrul de presă

Consultările secretarului de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, cu secretarul de stat pentru relaţiile cu SEE și UE din MAE norvegian, Elsbeth Tronstad

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
13.10.2016

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, a avut astăzi, 13 octombrie, o întrevedere cu secretarul de stat pentru relaţiile cu Spaţiul Economic European (SEE) şi Uniunea Europeană din MAE norvegian, Elsbeth Tronstad.

Cei doi oficiali au abordat în principal tematica celor două Memorandumuri de Înțelegere în baza cărora România urmează a beneficia de fonduri din partea Norvegiei și, respectiv, din partea tuturor statelor SEE (Norvegia, Islanda și Liechtenstein) în perioada 2014-2021. Alocările din aceste fonduri se cifrează în jurul valorii de 502 milioane euro (din care 227 milioane prin mecanismul financiar Norvegian şi 275,2 milioane euro prin mecanismul financiar SEE).

Documentele au fost semnate în cursul zilei de astăzi de către ministrul român al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, și de secretarul de stat în cadrul Ministerului norvegian al Afacerilor Externe, doamna Elsbeth Tronstad.

Secretarul de stat Cristian Bădescu a exprimat aprecierea părții române pentru sprijinul oferit ţării noastre prin cele două programe, care contribuie la susţinerea coeziunii economice şi sociale în Europa, la reducerea disparităţilor economice şi sociale între statele mebre ale UE, dar şi la întărirea relaţiilor bilaterale cu statele donatoare.

În cadrul întrevederii a mai fost abordat și subiectul fenomenului migraţiei, secretarul de stat Cristian Bădescu arătând că România îşi îndeplineşte toate obligaţiile, prin participarea la procesele de relocare internă şi externă, prin contribuţia substanţială la activitatea agenţiilor europene implicate, dar şi prin asigurarea securizării frontierelor externe ale Uniunii Europene.

O altă temă discutată de cei doi secretari de stat a fost ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit) și viitorul Europei. Partea română a apreciat că după referendumul din Marea Britanie se impune o reflecţie serioasă la nivel comunitar asupra viitorului proiectului european și, în acest sens, sunt de salutat rezultatele Summit-ului de la Bratislava, care a demonstrat că statele membre ale UE continuă să fie solidare în dorinţa de a avansa cu proiectul european.  

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice