Centrul de presă

Consultări bilaterale între secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, și ministrul asistent al afacerilor externe din Republica Populară Chineză, Liu Haixing

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
23.09.2016

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a avut, la 23 septembrie 2016, la sediul MAE, o rundă de consultări bilaterale cu Liu Haixing, ministru asistent în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze.

Oficialul român a exprimat satisfacţia pentru cursul ascendent al relațiilor bilaterale româno-chineze în planul contactelor politice de nivel, al cooperării economico-comerciale și al schimburilor interumane, ce reflectă tradiţia a 67 de ani de cooperare bilaterală cuprinzătoare. A reafirmat importanţa constantă pe care o acordă România continuării dialogului bilateral și a extinderii cooperării în toate domeniile, în baza Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi China, Parteneriatului Strategic UE-China şi a cooperării China – Europa Centrală şi de Est.

Discuțiile au reliefat interesul special al ambelor părți pentru dezvoltarea cooperării economice dintre cele două ţări. Au fost trecute în revistă evoluțiile legate de cele mai importante proiecte bilaterale în domeniu, o importanță aparte fiind acordată celor din sfera energetică. Pe acest fond, Daniela Gîtman s-a referit la întrevederea prim-miniștrilor Dacian Cioloş şi Li Keqiang, din iulie 2016, în marja Summit-ului ASEM de la Ulaanbaatar, care a prilejuit reafirmarea dorinţei ambelor părţi de a acţiona pentru concretizarea proiectelor investiţionale în România şi pentru creşterea volumului schimburilor comerciale.

Secretarul de stat român a evidențiat interesul României pentru continuarea și aprofundarea cooperării în formatul China – Europa Centrală și de Est (16+1), exprimând speranța că Summit-ul șefilor de guvern din statele acestui format, care va avea loc la Riga, în luna noiembrie 2016, va da un nou impuls promovării proiectelor convenite în cadrul cooperării 16+1.

Demnitarul chinez a subliniat importanța României ca partener solid și de încredere al Chinei în regiunea Europei Centrale și de Est, precum și în Uniunea Europeană. Ministrul asistent chinez a punctat relevanța consolidării dialogului politic bilateral pentru stimularea colaborării multisectoriale între cele două țări. În context, a evocat întâlnirea dintre Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și președintele chinez, Xi Jinping, desfășurată la 26 septembrie 2015, în contextul participării la lucrările Adunării Generale ONU, întâlnire ce reprezintă un reper major de actualitate al relațiilor bilaterale româno-chineze. Oficialul de la Beijing a relevat potențialul semnificativ de cooperare în cadrul inițiativei ”Noilor Drumuri ale Mătăsii”, promovate de autoritățile chineze. 

La finalul rundei de dialog, oficialul român a adresat felicitări cu prilejul apropiatei aniversări a Zilei Naționale a Republicii Populare Chineze la 1 octombrie.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice