Centrul de presă

Politici publice pentru relația cu diaspora: ministrul delegat Maria Ligor, la seminarul „Diaspora Reimaginată în Epoca Digitală”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.09.2016

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a participat astăzi, 15 septembrie 2016, la seminarul „Diaspora Reimaginată în Epoca Digitală: O nouă formă de Parteneriat pentru o Guvernare Deschisă?”, organizat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, împreună cu Institute for Digital Government.

În debutul sesiunii „Digital Diaspora: nevoi, provocări, oportunități de comunicare și interacțiune”, ministrul delegat a declarat că este nevoie de regândirea relației dintre autorități și diaspora, în sensul unui parteneriat autentic, urmărind participarea exponenților diasporei la formularea politicilor publice și atragerea expertizei din străinătate. Inițiativele de reconectare a specialiștilor din diaspora cu cei din țară și cu instituțiile publice sunt esențiale în procesul de valorificare a acestei expertizei.

Ministrul delegat Maria Ligor s-a referit, totodată, la procesul de evaluare a politicilor dedicate diasporei și de elaborare a unei noi strategii de acțiune guvernamentală care să corespundă noii paradigme în care se plasează relațiile dintre stat și cetățenii aflați în afara granițelor. Acțiunile astfel definite constituie agenda comună a diasporei și autorităților, bazată pe interesele, preocupările și așteptările reale ale românilor din străinătate. 

În paralel cu clarificarea viziunii strategice, ministrul a subliniat faptul că Departamentul este în desfășurarea procesului de simplificare a procedurilor prin care Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni acordă finanțări nerambursabile asociațiilor românilor din străinătate și profesionalizarea echipei.

Pe de altă parte, ministrul delegat Maria Ligor a descris elementele strategiei MAE de diplomație digitală, prezența în social media a instituției și a departamentelor și misiunilor diplomatice, precum și activitatea on-line a diplomaților români, cu accent special asupra aplicațiilor dezvoltate în domeniul consular, ca parte a proiectului integrat e-consulat. 

 

Informații suplimentare:

Seminarul „Diaspora Reimaginată în Epoca Digitală: O nouă formă de Parteneriat pentru o Guvernare Deschisă?” a fost organizat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, împreună cu Institute for Digital Government și cu sprijinul Administrației Prezidențiale și al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP). La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului României, ai Administrației Prezidențiale, ai Corpului diplomatic străin în România, membri ai societății civile, exponenți ai mediului asociativ românesc din străinătate, cadre universitare și studenți.

Seminarul a fost compus din mai multe sesiuni care au abordat tematici precum: Diaspora Digitală: nevoi, provocări, oportunități de comunicare și interacțiune; Schimburi de bune practici în diplomația digitală; Digital diplomacy: engaging diaspora în social media și Diplomație digitală în situații de criză.