Centrul de presă

A doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române, ediţia 2016

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
30.08.2016

Cea de a doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române a fost dedicată problematicii europene, din perspectiva discutării stării actuale a Uniunii Europene şi a poziționării României în contextul european actual marcat de provocări numeroase, pregătirii ţării noastre în perspectiva preluării Președintiei Consiliului UE în 2019, dar şi rolului diplomaţiei economice la consolidarea profilului extern al României. Prima parte a sesiunii l-a avut invitat pe consilierul prezidențial Leonard Orban, care a făcut o radiografie a evoluțiilor la zi la nivelul Uniunii Europene și a modului în care  România ar trebui să-și consolideze statutul de stat membru UE.

La rândul său, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a evidenţiat provocările interne şi externe ale Uniunii Europene, cu accent pe nevoia de a consolida si de a recâștiga încrederea în proiectul european.

Cea de a doua parte a evenimentului, Starea Uniunii, a beneficiat de participarea ministrului afacerilor externe şi europene slovac, Miroslav Lajcak, ţară care deține, pentru prima dată, preşedinţia Consiliului UE.

În discursul său, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a mulţumit ministrului afacerilor externe slovac pentru prezenţa sa la Bucureşti, subliniind faptul că expertiza slovacă în exercitarea președinției UE este un beneficiu pentru ţara noastră. A reiterat sprijinul României pentru susținerea obiectivelor Președinției slovace, având în vedere convergența semnificativă de poziționare între România și Slovacia. Printre acestea se numără şi realizarea unei Uniuni puternice și competitive,  o dezvoltare echilibrată a Uniunii în ansamblul său, promovarea unei Europe mai asigurate energetic şi menținerea unei politici de extindere credibilă ca un instrument eficient de transformare politică și economică în Europa, dar şi consolidarea relaţiei transatlantice.

În ultimii ani, la nivel global și la nivelul UE, ne confruntăm cu provocări simultane fără precedent. Uniunea noastră a trebuit să facă eforturi care vizează gestionarea migrației, combaterea terorismului, contracararea tendințelor eurosceptice antisistemice, asigurarea unui climat de stabilitate și securitate în vecinătatea Uniunii Europene, relansarea creșterii economice și a locurilor de muncă și gestionarea votului Brexit. Obiectivul nostru principal este o Uniune mai integrată şi mai puternică, mai aproape de cetățenii săi, care se bazează pe valorile sale fundamentale și este mai bine pregătită să facă față provocărilor viitoare. Acesta este modul de a restabili credibilitatea proiectului UE și de a recâștiga încrederea cetățenilor europeni în Uniune”, a declarat Lazăr Comănescu.

Ministrul român al afacerilor externe a mulţumit pentru sprijinul permanent şi consistent al Slovaciei privind demersul ţării noastre de aderare la spaţiul Schengen. „Sper ca toţi partenerii noştri din Uniunea Europeană să înţeleagă faptul că intrarea României în spaţiul Schengen ar fi o valoare adăugată pentru capacitatea UE de a face faţă provocărilor în materie de securitate”, a adăugat şeful diplomaţiei române. 

La rândul său, ministrul slovac Miroslav Lajcak şi-a exprimat satisfacţia pentru excelentele relaţii bilaterale şi pentru legăturile istorice strânse dintre România şi Slovacia. Cu privire la contextul actual european, Miroslav Lajcak a afirmat că: „Slovacia susţine ferm aderarea României la spaţiul Schengen, care a îndeplinit toate criteriile, motiv pentru care nu există nicio justificare pentru a întârzia acest proces. Ţara voastră asigură protecţia graniţelor UE  în aceste vremuri dificile şi o faceţi la modul cel mai profesionist.”

Sesiunea plenară cu tema Contribuţia diplomaţiei economice la consolidarea profilului extern al României  a fost dedicată evoluțiilor în economia românească și direcțiilor prioritare de acțiune în diplomația economică, respectiv dialogului interactiv dintre șefii misiunilor diplomatice ale României, reprezentanţii mediului de afaceri şi instituţiile cu atribuţii în promovarea intereselor economice externe.

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a subliniat în alocuțiunea sa accentul deosebit pus în cadrul demersurilor diplomatice ale României pe componenta de diplomație economică, care constituie un criteriu de bază în evaluarea activității ambasadelor și consulatelor țării noastre. A subliniat de asemenea că pregătirea și derularea dialogului economic extern nu sunt posibile fără o foarte bună coordonare internă între instituțiile statului și mediul de afaceri, care pune bazele promovării intereselor naționale. Acest dialog activ și consistent este menit să ofere fundament şi substanţă demersurilor de diplomaţie economică ce vizează comerţul exterior, acțiunile de cooperare şi atragerea de investiţii din ţările partenere.

Viceprim-ministrul, ministrul economiei, comerțului și relației cu mediul de afaceri, Costin Borc, a pus accent pe componenta de reprezentare economică externă și s-a referit la rolul strategiei ”România competitivă”, lansate la începutul lunii iulie cu scopul de a prefigura principalele linii de orientare a acțiunii economice naționale pe termen mediu și lung.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și viceguvernatorul Liviu Voinea au efectuat o analiză a conjuncturii macroeconomice actuale și de perspectivă a României, evidenţiind evoluția economică pozitivă din ultimii ani și necesitatea ca aceasta să se bazeze pe măsuri de stimulare a producţiei și investițiilor.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a evidenţiat la rândul său buna cooperare dintre sistemul Cameral de Comerţ şi MAE, trecând totodată în revistă priorităţile CCIR în domeniul promovărilor relaţiilor cu partenerii externi, respectiv pătrunderea companiilor româneşti pe pieţele emergente și cu potențial în dezvoltare, precum şi atragerea de investitori străini în România.

Manuel Costescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relației cu Mediul de Afaceri, a punctat argumentele și obiectivele principale avute în vedere în înființarea noului Departament pentru Promovarea Investițiilor și Comerțului, precum și atribuțiile noii rețele de reprezentare economică externă a ministerului.

Preşedintele Eximbank, Traian Halalai, a prezentat prioritățile băncii în domeniul sprijinirii antreprenorilor români care doresc să se implice în operațiuni economice externe, precum și principalele instrumente de creditare și garantare ale băncii menite să concretizeze acest sprijin.

Toate informațiile referitoare la acest eveniment, precum și o fotocronică sunt disponibile în cadrul secţiunii special dedicate evenimentului, de pe site-ul MAE, link:  http://www.mae.ro/node/38158