Centrul de presă

Întrevederea ministrului Lazăr Comănescu cu omologul slovac, Miroslav Lajčák, în contextul participării ministrului afacerilor externe şi europene al Rep. Slovace la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
30.08.2016

Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a avut astăzi, 30 august 2016, o întrevedere cu omologul său Miroslav Lajčák, în contextul participării oficialului slovac, ca invitat special, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române în cadrul reuniunii plenare Starea Uniunii.

Cei doi miniștri au avut un schimb de opinii privind stadiul relațiilor bilaterale, temele  prioritare pe agenda Uniunii Europene și Președinția slovacă a Consiliului UE.

Ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat caracterul foarte bun al relațiilor dintre România şi Republica Slovacă, exprimându-și satisfacţia faţă de ritmul susţinut al dialogului bilateral, bazat pe similarităţi istorice şi culturale, și confirmat de  agenda consistentă și frecvența întâlnirilor bilaterale. Șeful diplomației române a subliniat că: „Prezența aici, la București, a doua oară consecutiv, la RADR este încă o dovadă a ceea ce noi considerăm a fi raportul unor relații excelente între România și Slovacia, fie că vorbim de relația bilaterală sau de cooperarea noastră în interiorul structurilor din care facem parte, și am în vedere UE și NATO, precum și alte formate multilaterale”.

Dialogul celor doi miniștri a subliniat faptul că prezenţa minorităţii slovace în România, alături de cea română din Slovacia, reprezintă un factor pozitiv pentru dezvoltarea în continuare a legăturilor dintre popoarele român și slovac.

Cei doi oficiali au remarcat dinamica pozitivă a schimburilor economice, care au atins în 2015 2.39 miliarde de euro, reprezentând o creştere de 6,75% comparativ cu anul 2014, exprimându-şi totodată dorinţa şi disponibilitatea de a valorifica la maximum potenţialul cooperării economice între cele două state.

Șeful diplomației române și omologul său slovac au abordat problemele de actualitate aflate pe agenda europeană și regională, precum problematica migrației și situația din Turcia. Totodată, discuţiile au relevat faptul că România şi Slovacia împărtăşesc, pe lângă valori comune, şi o viziune similară în ceea ce priveşte continuarea procesului de extindere a UE şi consolidarea relaţiilor cu statele din vecinătatea estică a UE.

Ministrul român al afacerilor externe a felicitat partea slovacă pentru modul în care a gestionat până în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului UE şi a reiterat sprijinul României pentru toate eforturile şi demersurile Slovaciei în acest mandat important, mai ales având în vedere perioada dificilă și plină de provocări pe care Uniunea o traversează.

În egală măsură, Ministrul Lazăr Comănescu a mulţumit părţii slovace pentru modul constant, activ şi vocal în care a sprijinit eforturile României de a adera la spaţiul Schengen.

Cei doi oficiali au stabilit menţinerea unui dialog activ pentru o coordonare strânsă cu privire la temele de interes comun pe agenda europeană. Şeful diplomaţiei române a arătat că, pentru România, prezintă un interes deosebit experienţa Slovaciei în derularea Preşedinţiei Consiliului UE, în vedere pregătirii propriei Preşedinţii, în primul semestru 2019.

În contextul vizitei demnitarului slovac la București, cei doi miniștri au participat la ceremonia de dezvelire a bustului omului politic Alexander Dubček, personaj-simbol al „Primăverii de la Praga”, în Parcul Salii Palatului din București.

 

Alte articole pe aceeaşi temă