Centrul de presă

Reuniunea Anuală a Diplomației Române – ediția 2016

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.08.2016

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 29 august - 1 septembrie 2016, Reuniunea Anuală a Diplomației Române, eveniment dedicat Corpului diplomatic și consular român, care se desfășoară în fiecare an în preajma zilei de 1 septembrie, Ziua  Diplomaţiei Române.

Programul include primirea șefilor misiunilor diplomatice ale României de către Preşedintele României Klaus Iohannis, în cursul zilei de 31 august, prilej cu care șeful statului va adresa un mesaj privind priorităţile de politică externă ale României pentru perioada următoare.

Deschiderea oficială a reuniunii va avea loc luni, 29 august, de la ora 10.00, cu participarea Prim-ministrului României, Dacian Cioloș, Preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu și a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, gazda evenimentului fiind ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu.

La deschidere, alături de șefii misiunilor diplomatice ale României, vor participa membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale,  reprezentanţi ai Corpului Diplomatic străin acreditat la Bucureşti, directorii institutelor culturale româneşti, reprezentanţi ai societăţii civile, mediului academic şi de afaceri, mass-media.

La ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomației Române, în calitate de invitați speciali ai ministrului afacerilor externe, vor fi prezenți secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow şi ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Miroslav Lajčák, reprezentând Preşedinţia-în-exerciţiu semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Reprezentanții diplomației române şi invitaţii străini vor dezbate subiecte precum: evoluțiile mediului de securitate, din perspectiva integrată a riscurilor și provocărilor, dinamica proceselor interne în UE și cele mai bune căi de răspuns la problemele pe care trebuie să le gestionăm în perioada următoare – viitorul construcției europene, negocierile pe marginea Brexit, terorism, migrație, consolidarea economică -, pregătirea asumării pentru prima oară, de către România, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019 și creșterea rolului pe care trebuie să îl joace misiunile noastre în dezvoltarea relaţiilor economice, a schimburilor comerciale şi a creșterii investiţiilor.

De asemenea, în cadrul reuniunii, va fi acordată o atenție deosebită întăririi capacităţii de acordare a unei asistenţe consulare profesioniste, în vederea apărării intereselor şi drepturilor cetăţenilor românilor în străinătate, precum și măsurilor logistice pentru organizarea secţiilor de votare pentru cetăţenii români cu drept de vot din străinătate la alegerile parlamentare de sfârșitul acestui an. Ultima zi a reuniunii va fi dedicată tematicii românilor de pretutindeni, prilej cu care vor fi abordate dimensiunile multiple asociate prezenței românești peste hotare.

 

Informații suplimentare:

La eveniment are acces numai presa acreditată în prealabil. Programul de presă poate suferi modificări, care vor fi comunicate în timp util.

Accesul presei acreditate la sesiunile publice ale Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române va fi permis pe bază de ecuson. Acesta se poate ridica luni, 29 august, în intervalul orar 08.30-09.30, de la biroul de acreditare.

Pentru ridicarea ecusonului este necesară prezentarea legitimaţiei de presă şi a unui act de identitate. Rugăm reprezentanţii mass-media care vor acoperi şi sesiunile de marți, 30 august, să aibă asupra lor ecusonul de acces.

Reuniunea se desfăşoară la Hotel Marriott din Bucureşti, Calea 13 Septembrie, nr. 90, sector 5, București.