Centrul de presă

MAE salută semnarea Acordului de pace dintre Guvernul Republicii Columbia şi Forţele Armate Revoluţionare Columbiene (FARC)

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
25.08.2016

Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacţie semnarea, la 24 august 2016, la Havana, a Acordului de Pace dintre Guvernul Republicii Columbia şi Forţele Armate Revoluţionare Columbiene, care pune capăt unui îndelungat şi dureros conflict şi deschide un capitol nou în istoria Columbiei.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că prevederile acestui acord istoric vor putea fi implementate rapid, că zonele afectate vor fi reconstruite, că la nivelul întregii societăţi columbiene va avea loc o reconciliere autentică şi că toţi cetăţenii columbieni se vor putea bucura, cât mai curând posibil, de beneficiile păcii, de securitate şi prosperitate.


Informaţii suplimentare

Conflictul intern din Columbia datează din 1964 şi se estimează că a provocat moartea a circa 220.000 de persoane, dispariţia a zeci de mii de oameni, precum şi o criză umanitară de proporţii, cauzată de existenţa a circa 7 milioane de persoane dislocate de conflict, care a afectat îndeosebi femeile, populaţiile indigene şi afro-columbienii.

Negocierile dintre Guvernul columbian şi FARC, mediate de Cuba şi Norvegia şi facilitate de Chile şi Venezuela, au început la 18 octombrie 2012, la Oslo, şi au continuat, de atunci, neîntrerupt, la Havana. Agenda negocierilor a cuprins: politica de dezvoltare rurală; dezarmarea, demobilizarea, reintegrarea foştilor combatanţi FARC şi participarea lor la viaţa politică; traficul de droguri; justiţia de tranziţie/ drepturile victimelor; încheierea propriu-zisă a conflictului şi implementarea Acordului de pace.

Uniunea Europeană a acordat, încă de la începutul Procesului de pace, un sprijin politic important pentru acesta şi a anunţat că va aloca un pachet financiar de circa 575 milioane euro pentru implementarea prevederilor Acordului final de pace.

Acordul va fi supus aprobării populare, printr-un referendum care va avea loc la 2 octombrie 2016.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice