Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat Daniela Gîtman cu delegația Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naționale Populare a R. P. Chineze

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.07.2016

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a avut astăzi, 12 iulie 2016, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, o întrevedere cu membrii unei delegaţii a Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naționale Populare a Republicii Populare Chineze, conduse de președintele Comisiei, Fu Ying.

Cele două părţi au reafirmat tradiţia cooperării strânse între România şi Republica Populară Chineză, ca bază solidă pentru dezvoltarea pragmatică a raporturilor actuale. Au punctat rolul special deţinut de diplomaţia parlamentară în promovarea relaţiilor bilaterale, dimensiunea parlamentară fiind una dintre direcţiile prioritare de acţiune convenite cu scopul aprofundării cooperării între cele două ţări.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a reconfirmat interesul autorităţilor române pentru extinderea substanţială a cooperării economice, inclusiv pentru promovarea susţinută a exporturilor româneşti în China şi pentru implicarea acestei ţări în proiecte investiţionale de anvergură în România. A subliniat importanţa cooperării româno-chineze în domenii precum energia, infrastructura de transport, agricultura, tehnologia informaţiei şi protecţia mediului. A remarcat, totodată, utilitatea încurajării şi susţinerii schimburilor interumane bilaterale, cu accent pe dezvoltarea turismului între cele două ţări şi sprijinirea interacţiunii culturale.

Oficialul MAE a relevat oportunităţile vaste pe care le oferă cooperarea în formatul „16+1” şi al iniţiativei chineze a „Noilor Drumuri ale Mătăsii”, precum şi rolul esenţial pe care regiunea Europei Centrale şi de Est îl deţine pentru interconectivitatea Europei cu Asia. În context, a salutat contactele realizate între UE şi China prin intermediul noului mecanism al Platformei pentru Conectivitate.

Nu în ultimul rând, cele două părţi au avut un schimb de vederi pe teme de actualitate ale agendei internaționale şi regionale, centrate pe evoluțiile din Europa și Asia, reiterând necesitatea unui dialog politic susţinut între Bucureşti şi Beijing, inclusiv pe linia celor două legislative.

Delegația Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naționale Populare a Republicii Populare Chineze întreprinde o vizită în România, în perioada 11-14 iulie 2016, ca răspuns la vizita efectuată în China, în aprilie 2016, de către delegația Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților a României.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice