Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la reuniunea coordonatorilor naţionali ai Cooperării China - Europa Centrală şi de Est

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.06.2016

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat, în perioada 24-27 iunie 2016, la Hainan, R. P. Chineză, la cea de-a şaptea reuniune a coordonatorilor naţionali ai Cooperării China - Europa Centrală şi de Est, cunoscut şi sub denumirea "Formatul 16+1".

La reuniune au luat parte coordonatorii naţionali şi reprezentanţi guvernamentali din cele 16 ţări europene participante la acest format de cooperare, precum şi observatori reprezentând Austria, Elveția şi Comisia Europeană. Partea chineză a fost reprezentată de Liu Haixing, ministru-asistent de externe şi secretar general al Secretariatului formatului de cooperare "16+1", precum şi de membri ai conducerii ministerului de externe şi ministerului comerţului.

Cu prilejul intervenţiilor în cadrul ședinţelor plenare, secretarul de stat Alexandru Victor Micula a transmis un mesaj de continuitate şi pragmatism în deciziile şi angajamentele asumate deja, precum şi interesul în concretizarea cât mai rapidă a proiectelor convenite la Summit-ul care avut loc anul trecut, la Suzhou.

În acest context, oficialul român a subliniat că, deşi interesele României în formatul de cooperare "16+1" se concentrează asupra domeniilor energiei, agriculturii, infrastructurii, comunicaţiilor, IT şi turismului, există disponibilitatea de a colabora şi în alte domenii pe măsura identificării unor proiecte viabile. Totodată, a evidenţiat interesul autorităţilor române pentru valorificarea avantajelor strategice ce decurg din statutul României de stat membru UE riveran la Marea Neagră şi la Dunăre pentru facilitarea şi mijlocirea tranzitului de mărfuri între China şi UE.

Reuniunea de la Hainan a permis înregistrarea de progrese semnificative în pregătirea agendei viitorului Summit al şefilor de guvern din ţările care fac parte din formatul de cooperare "16+1", care va avea loc la Riga, în luna noiembrie a acestui an.

Programul reuniunii coordonatorilor naţionali a inclus şi întâlniri cu guvernatorul provinciei Hainan, autorităţile locale ale municipiilor Haikou, Qionghai şi Sanya, precum şi cu conducerile unor holding-uri chineze din domeniile transporturilor, agriculturii şi serviciilor medicale, interesate în dezvoltarea unor proiecte cu parteneri din cele 16 ţări europene participante la format.

Informaţii suplimentare:

Statele europene participante la formatul "16+1" sunt: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi state membre UE.

Formatul "16+1" este o iniţiativă chineză lansată în 2011, cu prilejul unei vizite întreprinse la Budapesta de fostul premier chinez Wen Jiabao, când a avut loc şi prima reuniune a în acest format, cu participarea miniştrilor responsabili cu economia şi dezvoltarea (24-25 iunie 2011).

Până la acest moment, au avut loc patru summit-uri  la nivel de şef de guvern (Varşovia, 2012; Bucureşti, 2013; Belgrad, 2014; Suzhou, 2015), iar cel de-al cincilea summit va avea loc la Riga în acest an.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice