Centrul de presă

Repatrierea unui grup de cetăţeni români din Siria prin Liban

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
21.06.2016

Ministerul Afacerilor Externe informează că luni, 20 iunie 2016, şapte cetăţeni români (dintre care doi minori) şi un membru de familie au fost evacuaţi, la cerere, din Siria şi repatriaţi pe cale aeriană din Liban, cu sprijinul misiunilor diplomatice ale României la Damasc și Beirut şi al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Ambasada României la Damasc a eliberat documentele de călătorie necesare repatrierii grupului de cetățeni români și a oferit asistenţă consulară pe parcursul deplasării acestora de la Damasc la punctul de trecere a frontierei dintre Siria şi Liban, asigurând întregul suport logistic.

Formalitățile de tranzitare a frontierei siriano-libaneză au fost efectuate la data de 19 iunie 2016, reprezentanţii misiunii diplomatice române la Damasc, în cooperare cu cei din Liban, întocmind procedurile de intrare pe teritoriul acestui stat.

Grupul format din 7 cetăţeni români şi un membru de familie a sosit în siguranță la Bucureşti, la data de 20 iunie 2016, cu sprijinul filialei din Damasc a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, care a asigurat suportul material pentru transportul grupului în România.

Măsura face parte din demersurile constante de sprijin consular acordat de MAE, prin Ambasadele României la Beirut și Damasc, cetățenilor români aflați în situații deosebite, în statele cu risc major de securitate.

MAE precizează că, încă din 2011, a intervenit în mod direct pe linia asigurării asistenței și protecției consulare, facilitând evacuarea și repatrierea din Siria a unui număr de 717 cetăţeni şi membri de familie.

Menţionăm faptul că, în prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistenţă şi protecţie consulară inclusiv cetăţenilor din Australia, Canada, Franţa şi Republica Moldova, aflaţi pe teritoriul Siriei.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflați în zonele de conflict să contacteze misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă și protecție consulară.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informaţiilor furnizate atât prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât și al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice