Centrul de presă

Primirea de către ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a ambasadorului Republicii Irlanda în România, Derek Feely

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.04.2016

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, l-a primit astăzi, 28 aprilie 2016, pe ambasadorul Republicii Irlanda în România, Derek Feely.

Ministrul delegat a reiterat susținerea statului român pentru diversificarea interacțiunii interculturale dintre comunitatea românilor care trăiesc în Irlanda și societatea irlandeză, reamintind contribuția pozitivă a comunității românești la viața socială, culturală și economică din țara de reședință. De asemenea, a subliniat rolul diasporei ca mijloc eficient de consolidare a imaginii şi statutului României în context internaţional, arătând că buna integrare a membrilor comunităţii româneşti din Irlanda contribuie la o mai mare valorificare în interes comun a diversităţii culturale. În context, a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de autoritățile de la Dublin în implementarea programului de limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR) în cadrul şcolilor publice din Irlanda, arătând că educaţia este una dintre cele mai eficiente modalităţi de păstrare a identităţii culturale şi lingvistice în rândul românilor din afara graniţelor.

Dialogul s-a axat şi pe modelele existente privind bunele practici şi experiențe în materie de strategii pentru diaspora, dedicate valorificării comunităților din afara granițelor. Ministrul delegat a arătat că acţiunea Guvernului României se îndreaptă către stabilirea unui parteneriat consolidat cu membrii comunităţii româneşti din afara graniţelor în beneficiul ambelor părţi. Totodată, a exprimat interesul privind politicile publice destinate irlandezilor din afara graniţelor, inclusiv sub aspectul contribuţiei pe care diaspora irlandeză o are la promovarea Irlandei şi la viaţa economică a acestei ţări. În acest sens, ambasadorul irlandez a arătat că guvernele statelor trebuie să utilizeze expertiza acumulată de membrii diasporei.

În încheiere, cei doi oficiali au reiterat necesitatea valorificării oportunităților oferite de promovarea multiculturalităţii, reafirmând interesul comun pentru un dialog permanent pe teme legate de diaspora, ca vector de dezvoltare.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice