Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații comune de presă susținute de ministrul român al afacerilor externe, Lazăr Comănescu, și ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina, Igor Crnadak

Vorbitor: 
Lazăr Comănescu, Igor Crnadak
Data: 
25.03.2016
Locaţia: 
București, sediul MAE

Lazăr Comănescu: Bună ziua! Bine aţi venit la această întâlnire! Daţi-mi voie, în primul rând, să spun că mă bucur foarte mult să îl avem ca oaspete pe domnul ministru Igor Crnadak, un prieten al României, cu care am avut astăzi convorbiri, consultări deosebit de substanţiale, fructuoase pe teme de interes comun, fie că vorbim de relaţiile noastre bilaterale sau de procesele europene şi euroatlantice. Mă bucur cu atât mai mult de faptul că această vizită are loc într-un moment aniversar: este vorba de împlinirea, la începutul acestei luni, a 20 de ani de la stabilirea de relaţii diplomatice între cele două ţări.

De asemenea, această vizită are loc într-un context în care, recent, Bosnia-Herţegovina şi-a prezentat cererea de aderare la Uniunea Europeană şi tocmai îi spuneam domnului ministru, prietenului meu Igor, că un asemenea moment este de o semnificaţie deosebită. Asta o spun din proprie experienţă, pentru că, îmi aduc aminte, am participat eu însumi, în 1995, la momentul în care România şi-a prezentat cererea de aderare şi, dincolo de simbolistica şi de momentul ca atare emoţional în sine, i-am spus domnului ministru că momentul respectiv a însemnat şi un declanşator, dacă pot să mă exprim aşa, al potenţării eforturilor întregii societăţi româneşti în a acţiona pentru crearea condiţiilor de aderare la Uniunea Europeană.

Consultările de astăzi s-au concentrat pe relaţia noastră bilaterală, relaţie care este foarte bună. Am discutat despre oportunităţi de consolidare în continuare a acestei relaţii bilaterale şi am convenit că există oportunităţi deosebite în acest sens, mai ales dacă ne gândim la dimensiunea economică, unde potenţialul este mult mai mare decât nivelul la care s-a ajuns în această privinţă. De aceea am găsit împreună de cuviinţă că ar fi foarte bine să depunem eforturi din partea celor două guverne, ale Ministerelor noastre de Externe, pentru a stimula contacte cât mai intense între comunităţile de afaceri din cele două ţări. Am convenit asupra oportunităţii organizării în acest sens chiar a unui forum de afaceri. Sunt şi alte domenii în care, cu siguranţă, există oportunităţi de dezvoltare şi mai puternică a cooperării - infrastructură, energie, dar şi în domenii precum afacerile interne, cooperare poliţienească, cooperarea culturală, cooperarea şi în contextul unor proiecte de anvergură la nivel european, cum este cel al Strategiei Europene pentru Regiunea Dunăreană ş.a.m.d.

Am discutat foarte mult şi despre cooperarea noastră în context european. Am împărtăşit şi am convenit să continuăm acest dialog şi la nivel tehnic la celelalte ministere, pe tema pregătirii şi derulării negocierilor de aderare care vor veni și pentru Bosnia-Herţegovina, sunt convins, într-un termen cât mai rapid posibil. Suntem gata să împărtăşim din experienţa noastră, să acordăm, în măsura în care prietenii noştri vor găsi util şi de interes, aşa cum spuneam, să împărtăşim din experienţă, să furnizăm o asistenţă, fie ea tehnică sau în materie de derulare a negocierilor, de pregătire pentru aceste negocieri, pentru că este un exerciţiu foarte complex. Sunt multe lucruri care trebuie să se facă în mod deosebit la faţa locului, cum s-ar zice, şi i-am împărtăşit domnului ministru din experienţa noastră în această privinţă, insistând asupra faptului că suntem gata să furnizăm orice asistenţă pe care domniile lor o consideră necesară.

Am făcut împreună o evaluare a evoluţiilor din regiunea Balcanilor de Vest, fiind de acord că o Uniune Europeană capabilă să se manifeste şi mai puternic ca actor pe scara internaţională, nu va putea să o facă dacă întreaga regiune a Balcanilor de Vest nu va fi integrată în această structură. Am discutat, tot apropo de cooperarea regională, despre procesul de cooperare în Europa de Sud-Est, dar şi despre cooperarea în cadrul Iniţiativei Central-Europene şi l-am felicitat pe domnul ministru pentru modul în care gestionează, în cursul acestui an, preşedinţia în exerciţiu a Iniţiativei Central-Europene.

Am vorbit de asemenea despre alte teme care sunt la ordinea zilei pe agenda europeană, e vorba aici de migraţie şi am apreciat faptul că Bosnia-Herţegovina își aduce contribuţia la eforturile vizând gestionarea adecvată a acestui fenomen. Am discutat de asemenea despre importanţa întăririi cooperării între statele europene, pentru a face faţă acestui flagel extraordinar care constatăm că, din păcate, se manifestă în forme tot mai violente, este vorba de terorism. Am convenit că este nevoie de o intensificare substanţială a eforturilor tuturor guvernelor ţărilor noastre din Europa şi nu numai, pentru a elimina din rădăcină acest fenomen care afectează întreaga comunitate internaţională. Încă o dată îi mulţumesc domnului ministru Crnadak pentru această vizită şi am convenit să continuăm acest dialog, fie alternativ, într-o capitală sau alta, fie şi în formate multilaterale, în care, cu siguranţă, ne vom întâlni şi în viitorul apropiat.
 

Igor Crnadak: Întâi de toate, salut prezenţa reprezentanţilor mass-media. Am deosebita plăcere de a mă afla la Bucureşti. Vă rog să-mi permiteţi să-i mulţumesc prietenului meu Lazăr pentru amabilitatea cu care ne-a primit încă de aseară, când am ajuns aici, şi pentru deschiderea şi înalta calitate a întâlnirii pe care am avut-o. Prietenul meu Lazăr are o experienţă atât de vastă când e vorba de integrarea europeană din perioada în care România s-a pregătit pentru aderare, încât este păcat că este foarte angajat, angrenat în multe situaţii astăzi şi nu ne poate fi consultant în demersurile noastre spre aderare.

Două dintre temele importante au fost pe agenda noastră astăzi: colaborarea bilaterală şi, respectiv, dorinţa noastră de a deveni cât mai repede membri ai Uniunii Europene. Relaţiile bilaterale sunt la un nivel foarte înalt, nu există chestiuni deschise şi am convenit ca aceste relaţii de foarte bună calitate să le utilizăm în beneficiul celor două naţiuni.

Am convenit să ne desfăşurăm activitatea după un plan de acţiune, să avem în faţa noastră chestiuni concrete, am convenit ca accentul de bază să fie pus pe economie şi pe colaborarea economică, respectiv schimburile economice. Am avut nişte schimburi de aproximativ 170 de milioane de euro anul trecut. În acest context am stabilit să iniţiem şi să acordăm un sprijin maximal unui forum al oamenilor de afaceri, reprezentanţilor de marcă ai business-ului românesc, precum şi ai business-ului din Bosnia şi Herţegovina, având în vedere faptul că în acest mod putem îmbunătăţi relaţiile economice. Am discutat astăzi şi despre extinderea acestei colaborări în alte domenii. Este important pentru noi să avem colaborare şi în domenii care nu ţin în exclusivitate de politică. Dorinţa noastră este, în baza discuţiilor pe care le-am avut cu ministrul apărării, să extindem această colaborare şi în domeniul apărării. Eu sunt convins că, atunci când este vorba despre relaţiile bilaterale dintre Bosnia şi Herţegovina şi România, vor evolua foarte bine şi vom vedea o dezvoltare a acestora. Când este vorba de colaborarea bilaterală, am discutat despre modul în care România poate sprijini Bosnia în demersurile ei pentru aderarea la Uniunea Europeană. Având în vedere faptul că România este deja membră a Uniunii Europene, din această postură ne poate ajuta să devenim cât mai repede membri ai Uniunii Europene. Eu îi mulţumesc colegului meu pentru sprijinul în plan bilateral, dar îi mulţumesc şi pentru faptul că România este dispusă să ne pună la dispoziţie experienţa pe care a avut-o în perioada de preaderare. Pentru Bosnia şi Herţegovina este foarte important şi apreciem drept un succes al României eforturile pe care le-a făcut şi rezultatele pe care le-a obţinut în lupta împotriva corupţiei. Bosnia şi Herţegovina a început nu demult această luptă împotriva corupţiei. Consiliul Miniştrilor s-a exprimat foarte clar în acest sens şi aşteptăm ca şi în Bosnia să apară rezultate clare în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi vom încerca să obţinem informaţii şi sprijin şi în acest sens de la colegii noştri din România. Este foarte important să transmitem mesaje populaţiei noastre, aşa cum a fost şi în cazul României, respectiv că în lupta împotriva corupţiei nu trebuie să se facă excepţii, indiferent dacă este vorba de preşedinte, de preşedintele guvernului, ministru ş.a.m.d.. Dacă a comis o faptă, el trebuie să răspundă pentru fapta sa. Pe 15 februarie Bosnia şi-a depus candidatura pentru a deveni membră a Uniunii Europene şi, în acest context, am convenit cu România să ne sprijine în acest demers. Noi am demarat reformele necesare după ce Croaţia a devenit membră, am demarat acţiunile pentru acest demers al nostru. Următorul pas al nostru este să devenim membri deplini ai Uniunii Europene. Am solicitat sprijinul României în baza rezultatelor sale, în baza politicii deschise şi a sprijinului ce ne-a fost promis astăzi.

Pe lângă acestea, am discutat şi de chestiuni importante pentru Europa, pentru regiune, cum ar fi terorismul, migraţia, care este o chestiune deschisă, şi trebuie să vă spun că în acest moment este foarte clar că Bosnia şi Herţegovina şi România au aproape atitudini identice când este vorba de anumite chestiuni. Eu l-am informat pe prietenul meu Lazăr cu privire la ce a întreprins Bosnia şi Herţegovina în combaterea terorismului şi conţinutul legislaţiei noastre. Am amintit şi astăzi că Bosnia şi Herţegovina, după ultimele acte de terorism, a transmis un mesaj foarte clar că va deveni un partener în lupta împotriva terorismului. În ceea ce priveşte colaborarea regională, trebuie spus că este foarte important şi pentru o ţară, şi pentru alta. Balcanii de Vest sunt o regiune în care colaborarea poate fi atât în domeniul economic, politic şi altele.

Una dintre iniţiativele importante este Iniţiativa Central-Europeană. Bosnia şi Herţegovina deţine preşedinţia în 2016. Noi mulţumim părţii române pentru sprijinul acordat. În acest context am folosit prilejul să-l informez pe colegul meu Lazăr despre ceea ce am făcut până în prezent, dar şi să adresez o invitaţie colegilor din România să participe la acţiunile ce se vor desfăşura pe durata mandatului preşedinţiei pe care o deţine Bosnia. În final, vă rog să îmi permiteţi să mulţumesc tuturor gazdelor noastre care au participat la organizarea acestei vizite, o vizită foarte reuşită, foarte bine organizată şi care a contribuit să ne simţim bine în capitala României. Mulţumesc.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice