Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declaraţii comune de presă susţinute de ministrul român al afacerilor externe, Lazăr Comănescu şi ministrul afacerilor europene şi negociator şef al Republicii Turcia, Volkan Bozkır

Vorbitor: 
Lazăr Comănescu, Volkan Bozkır
Data: 
11.02.2016
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE


Lazăr Comănescu: Bună ziua! Sunt realmente încântat să mă întâlnesc aici, la Ministerul de Externe, cu un prieten de lungă durată, un foarte bun prieten, şi acesta este motivul pentru care am prelungit puţin discuţia, pentru că, fiind prieten de o lungă durată şi în condiţiile în care am avut de-a lungul timpului posibilitatea de a schimba puncte de vedere, nu doar pe teme de relaţii internaţionale şi europene, dar şi ca puncte de vedere între doi prieteni autentici. Acest lucru, sigur, a luat puţin timp şi cred că veţi înţelegeţi faptul pentru care am venit cu câteva minute mai târziu.

Acestea fiind spuse, vreau încă o dată să declar că îmi face o deosebită plăcere să îl avem astăzi ca oaspete aici, la Bucureşti, pe domnul ministru Volkan Bozkir, un foarte bun prieten al României. Nu este cazul să intru în detalii. Domnia sa, ştiţi foarte bine, a fost ambasador aici. Şi vă mai spun ceva. Am fost o perioadă, în acelaşi timp, ambasadori - domnia sa şeful Misiunii Turciei pe lângă UE, eu eram atunci reprezentant permanent la Bruxelles.

Evident, domnia sa este ministru pentru afaceri europene şi bănuiesc că nu este greu de înţeles că, în discuţiile noastre, am abordat în mod deosebit aspecte legate de UE, de procesul de integrare europeană, de negocierile de aderare în curs care se desfăşoară între UE şi Turcia. Desigur, în acest context am mai discutat şi despre relaţiile noastre bilaterale, care sunt, am fost de acord amândoi, excelente. Turcia este unul dintre principalii noştri parteneri economici. Este primul partener comercial al României din afara UE. Am convenit că relaţiile, aşa cum spuneam, sunt foarte bine dezvoltate. Am reamintit şi am convenit ca împreună să ne aducem contribuţia ca aceste relaţii să se dezvolte şi mai mult, inclusiv în domeniul economic. Dumneavoastră ştiţi foarte bine, există un obiectiv să realizăm un volum al schimburilor comerciale într-un viitor cât mai apropiat, care să atingă ţinta de 10 miliarde de dolari. Ne-am angajat să facem tot ceea ce depinde de noi în această privinţă. Evident, sunt şi alţi membri ai guvernelor noastre care au responsabilităţi în acest domeniu, dar am convenit că şi noi doi putem să contribuim în mare măsură în această privinţă.

Sigur, am discutat despre negocierile de aderare a Turciei la UE şi am reconfirmat sprijinul puternic al României în acest demers al Turciei. Am salutat faptul că, în ultimul timp, au avut loc evoluţii care sunt de natură să intensifice, să ducă la intensificarea acestui proces de negocieri, prin deschiderea de noi capitole de negociere. Şi noi l-am asigurat pe domnul ministru Bozkir de întregul nostru sprijin în această privinţă.

Am discutat, de asemenea, despre problemele care sunt foarte sus pe agenda UE şi nu este nici o surpriză dacă vă voi spune că este vorba în primul rând de fenomenul migraţiei. Şi, în acest context, vreau să subliniez un lucru foarte important - noi am spus-o de la început - că rezolvarea acestei probleme presupune o cooperare foarte strânsă între UE şi ţările partenere. Şi Turcia este unul dintre actorii cheie în această privinţă şi faptul că s-a convenit un plan de acţiune UE - Turcia în această privinţă este un lucru foarte important şi vreau să le mulţumesc prietenilor noştri turci pentru angajarea în acest proces, care sunt sigur că va contribui mult la consolidarea perspectivelor pentru o gestionare cât mai bună a problematicii migraţiei.

Pe de altă parte, am discutat despre aspecte legate de securitate şi stabilitate în regiunea noastră. România şi Turcia sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, avem o cooperare foarte bună în acest context şi am convenit ca împreună să avem un dialog intens şi o cooperare strânsă pentru pregătirea summit-ului NATO care va avea loc în iulie, anul acesta, la Varşovia. Cooperarea la Marea Neagră, de asemenea, este un lucru foarte important, mai ales în context, şi vreau să spun că aşteptăm cu foarte mare interes anul 2017, când la Istanbul vom celebra 25 de ani de la înfiinţarea organizaţiei noastre. Turcia va fi gazda acestui moment şi am convenit asupra faptului că, şi în acest cadru de cooperare, România şi Turcia pot să aducă o contribuţie deosebită pentru consolidarea atmosferei de stabilitate şi de securitate în regiunea noastră. M-aş opri aici. Evident că bogăţia relaţiilor româno-turce, colaborarea noastră bilaterală, dar şi în cadrul organizaţiilor din care facem împreună parte sau - cum este cazul UE, cu care Turcia este într-un proces de negociere - ar fi multe de spus, dar timpul este foarte limitat. De aceea mă voi opri aici şi îi voi da cuvântul domnului ministru Volkan. Aveţi cuvântul.


Volkan Bozkır: Bună ziua! Este bineînţeles o plăcere pentru oricine vine din Turcia în România, dar pentru mine este mai mult decât atât. Este ca şi cum m-aş întoarce acasă. Cei mai buni ani din profesia mea şi din viaţa mea i-am petrecut la Bucureşti şi amintirile pe care le am vor rămâne întotdeauna cu mine, mai ales când mă întâlnesc cu prietenii mei, cu prietenul meu, un prieten adevărat, domnul Comănescu. Întotdeauna am apreciat standardele sale profesionale, calitatea sa profesională, dar şi ca prieten. Este persoana care a adus România în NATO când a fost reprezentant permanent al României la NATO, a dus România în Uniunea Europeană, când a fost reprezentant permanent la Uniunea Europeană. Pentru alţi ambasadori, acesta este un motiv să fie geloşi.

Turcia şi România sunt vecini şi cred că este un exemplu foarte bun. În anii aceştia atât de tulburi, în situaţiile pe care le parcurgem, Turcia şi România nu au întâmpinat niciodată dificultăţi în relaţia bilaterală. Au fost întotdeauna împreună, au privit în aceeaşi direcţie şi s-au sprijinit reciproc în viziunile lor. Cred că acesta este un exemplu bun pentru alte ţări ale lumii. Marea Neagră, cooperarea la Marea Neagră este viziunea celor două ţări. Turcia şi România au creat, de fapt, cooperarea la Marea Neagră - care ajunge la cea de a 25-a aniversare, cu succese şi oportunităţi - şi care a servit ca platformă pentru multe din ţările membre. Chiar dacă unele nu sunt de acord cu această afirmaţie. Acest proces de cooperare le-a dat posibilitatea să discute despre lucruri şi să vadă viitorul împreună.

Relaţiile bilaterale, bineînţeles, sunt exemplare. Este vorba de 10 miliarde de dolari ca ţintă şi este o ţintă realizabilă. Bineînţeles, cu investiţii româneşti în Turcia şi cu investiţii turceşti în România, cu oameni de afaceri din Turcia şi din România. Toate chestiunile importante pe care le-a prezentat dragul meu prieten, domnul Comănescu, sunt ceea ce vroiam să vă spun şi eu. Sunt foarte fericit să revin în România şi aştept cu mult interes anii care urmează, ca prieten al României şi membru în această relaţie atât de importantă.


Lazăr Comănescu: Cu permisiunea dumneavoastră, aş vrea să reacţionez foarte scurt la cuvintele amabile pe care domnul ministru Bozkır le-a spus despre mine, personal. Îi sunt recunoscător şi trebuie să spun că, da, am fost implicat în acest proces de aderare a României la NATO şi la Uniunea Europeană, ca parte a unei echipe care a muncit din greu, iar aspectul important este că am reuşit să facem lucrul acesta. Sunt plin de încredere că, în calitatea dumneavoastră, care este într-un fel asemănătoare cu a mea, sunt sigur că veţi reuşi - mai degrabă mai devreme decât mai târziu - să îmi daţi posibilitatea să spun aceleaşi lucruri despre dumneavoastră. Vă mulţumesc foarte mult!

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice