Prima Pagina

Petre Guran

Secretar de stat

Domnul Petre Guran a fost numit secretar de stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni la data de 28.01.2016.

Este  cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, doctor în istoria civilizaţiilor (2003), cu o teză intitulată Sfinţenie regală şi putere universală în lumea ortodoxă, susţinută la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris; cu o formare universitară la București, Paris și München, o experiență de predare în România și SUA; primul director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău (2010-13), fellow al Center for Hellenic Studies și profesor invitat la Princeton University (2004-2006), fellow New Europe College şi coordonator al volumului Impăratul hagiograf. Cultul sfinţilor şi monarhia bizantină şi post-bizantină, 2001; autor al volumului Biserica în cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă (Bucureşti, 2014) şi a peste 40 de studii în limbile engleză şi franceză dedicate antropologiei faptului religios şi istoriei intelectuale a formelor de putere în lumea bizantină, antică şi medievală, co-autor la Oxford History of Historical Writing şi Oxford History of Late Antiquity; numeroase studii, articole şi recenzii în română, pe teme de istorie, arhitectură şi religie; autor al proiectului de educaţie alternativă Şcoala de la Buneşti.

Vorbește franceza, engleza, germana, rusa. Are cunoștințe de italiană, spaniolă și neogreacă, studii de latină și greacă veche.