Conducere

Petre Guran

Secretar de stat

Domnul Petre Guran a fost numit secretar de stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni la data de 28.01.2016.

Este  cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, doctor în istoria civilizaţiilor (2003), cu o teză intitulată Sfinţenie regală şi putere universală în lumea ortodoxă, susţinută la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris; cu o formare universitară la București, Paris și München, o experiență de predare în România și SUA; primul director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău (2010-13), fellow al Center for Hellenic Studies și profesor invitat la Princeton University (2004-2006), fellow New Europe College şi coordonator al volumului Impăratul hagiograf. Cultul sfinţilor şi monarhia bizantină şi post-bizantină, 2001; autor al volumului Biserica în cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă (Bucureşti, 2014) şi a peste 40 de studii în limbile engleză şi franceză dedicate antropologiei faptului religios şi istoriei intelectuale a formelor de putere în lumea bizantină, antică şi medievală, co-autor la Oxford History of Historical Writing şi Oxford History of Late Antiquity; numeroase studii, articole şi recenzii în română, pe teme de istorie, arhitectură şi religie; autor al proiectului de educaţie alternativă Şcoala de la Buneşti.

Vorbește franceza, engleza, germana, rusa. Are cunoștințe de italiană, spaniolă și neogreacă, studii de latină și greacă veche.

 

Centrul de presă