Discursuri

Discursul ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, la evenimentul dedicat Zilei internaționale pentru comemorarea victimelor Holocaustului

Vorbitor: 
Lazăr Comănescu, ministrul afacerilor externe
Data: 
27.01.2016
Locaţia: 
Sediul MAE, sala Gafencu


Excelenţele voastre, doamnelor şi domnilor ambasadori,
Domnule președinte al Federației Comunităților Evreiești din România,
Domnule director,
Doamnelor şi domnilor,
Dragi elevi,


Ziua de astăzi, 27 ianuarie, este o dată încărcată de simbolism din perspectiva eforturilor  internaționale de combatere a anti-semitismului și a oricăror forme de discriminare, rasism și xenofobie. Astăzi se împlinesc 71 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz, o zi care ne amintește de tragedia Holocaustului și de imensele suferințe pe care acesta le-a adus milioanelor de oameni.

Prin această manifestare, Ministerul Afacerilor Externe, alături de celelalte instituții și organizații din România, continuă tradiția onorării memoriei victimelor Holocaustului, unul dintre cele mai dureroase episoade din istoria umanității.

Aș dori să menționez că, în urmă cu o săptămână, am comemorat împlinirea a 75 de ani de la pogromul de la București, un moment tragic în istoria capitalei noastre. Acest episod dureros este parte a memoriei colective românești, de care avem datoria să ne amintim şi să îi înţelegem implicaţiile, la fel ca și cele ale pogromului de la Iași.    

Salut prezența unui număr mare de elevi la această manifestare și consider deosebit de importantă colaborarea Ministerului de externe cu inspectoratele școlare, cu mediul universitar pentru promovarea educației pe tematica Holocaustului. Datoria noastră, a societății de astăzi, mai ales a tinerei generații este de a întreprinde toate eforturile pentru a împiedica repetarea unor asemenea tragedii.

Așa cum sublinia și Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în mesajul prilejuit de marcarea acestei comemorări, “în ultimii ani, negarea Holocaustului ori retorica plină de ură a trecutului au fost intens combătute de statul român prin acțiuni concrete de condamnare a ororilor şi de păstrare a memoriei victimelor și sunt ferm convins că așa trebuie să acționăm și în continuare.

În același timp, vreau sa subliniez că avem responsabilitatea de a acţiona, fără teamă şi cu neclintită împotrivire, în fața mobilizărilor extremiste sau radicale, menite să fragilizeze eforturile noastre de până acum.”
 

Distinşi oaspeţi,

Începând cu luna martie a acestui an, aşa cum a precizat şi domnul ambasador Mihnea Constantinescu, România va prelua preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului – IHRA, o expresie a recunoașterii eforturilor autorităţilor române de a păstra vie memoria Holocaustului, inclusiv prin colaborarea cu organizațiile evreieşti din țara noastră și cu alte organizații ale societății civile.

Preluarea și exercitarea președinției organizației IHRA reflectă angajamentul puternic al României față de asumarea propriului trecut, al onorării memoriei victimelor Holocaustului și de implicare în acțiunea la nivel internațional împotriva manifestărilor antisemite, extremiste și xenofobe.

Ne propunem totodată ca, prin asumarea acestei responsabilități, să contribuim la consolidarea educației în domeniul Holocaustului la nivel național, regional și global iar lecțiile trecutului să devină fundamente pentru pace şi stabilitate.

Apreciez în acest context foarte buna colaborare dintre Ministerul Afacerilor Externe și Institutului Național pentru Memoria Holocaustului – Elie Wiesel, precum și cu Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.

Una dintre priorităţile pe care le-am asumat pentru mandatul președinției IHRA este sprijinirea cercetării academice a Holocaustului. Eforturile cercetărilor şi ale experţilor dedicaţi studierii acestui fenomen trebuie consolidate inclusiv prin sprijinirea instituţiilor care gestionează arhivele.

În ultimii ani, direcția de specialitate din Ministerul Afacerilor Externe a avut contribuții importante la readucerea în atenție atât a unor evenimente dramatice din perioada Holocaustului, cât și a unor diplomați români care s-au implicat curajos în acțiuni de salvare a vieților în acea perioadă. 

România se numără printre statele care au susţinut la nivelul Uniunii Europene facilitarea accesului la arhive în scopul cercetării ştiinţifice și includerea unei referiri specifice privind accesul la documentele despre Holocaust în Regulamentul UE privind protecţia datelor cu caracter personal.

Doamnelor şi domnilor,

Doresc în încheiere să mulțumesc pentru participarea alături de noi, astăzi, la această comemorare, a reprezentanţilor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a membrilor delegației României la IHRA, a reprezentanților corpului diplomatic, a profesorilor și elevilor și din cele patru colegii, precum și a reprezentanților societății civile și mass media.

Vă asigur că Ministerul român al Afacerilor Externe va continua să promoveze, prin instrumentele aflate la îndemâna diplomaţiei, consolidarea cadrului de acțiune la nivel național, regional sau internațional care să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă.

Vă mulţumesc!

 

Alte articole pe aceeaşi temă